Waarom hebben sommige mensen van die kleine gaatjes op hun oren?

door Skip

12 Augustus 2018

Waarom hebben sommige mensen van die kleine gaatjes op hun oren?
Advertisement

Is je ooit een detail opgevallen bovenin  het oor bij een klein deel van de wereldbevolking? Met dat detail bedoelen we het gaatje dat sommige mensen in hun oor hebben. Maar wat is dat dan? Volgens sommige experts is het een aangeboren afwijking, maar zijn er ook theorieën die te maken hebben met de evolutie van de mens. Maar wat is deze kleine afwijking nu echt en wat houdt dit in voor je gezondheid?

Advertisement
Smooth_O/Wikimedia

Smooth_O/Wikimedia

Een klein percentage van de wereldbevolking heeft in een of in zelfs beide oren een klein gaatje zitten. Het is niets om je zorgen over te maken en ook helemaal niet iets gevaarlijks; deze afwijking wordt een pre-auriculaire fistel genoemd zit doorgaans op de plek waar de gezichtshuid overgaat in het oor. Dit wordt door experts beschouwd als een aangeboren afwijking die in verschillende percentages voorkomt afhankelijk van je geboorteplaats en de bevolkingsgroep. In Amerika en in Engeland is er een kans van 1% dat je met deze kleine extra kan worden geboren. Dit percentage stijgt naar 2,5% in Aziatische landen en zelfs 4 tot 10% in sommige Afrikaanse landen.

Advertisement
Biswarup Ganguly/Wikimedia Commons

Biswarup Ganguly/Wikimedia Commons

Medisch gezien is dit geen luchamelijk probleem. In sommige gevallen kan het gaan ontsteken en kan zich een cyste gaan vormen en is het alleen in die situatie nodig om onder het mes te gaan. Dit is zeker geen aangeboren afwijking met gevolgen voor de gezondheid, maar voor sommige paleo-ontologen en evolutiebiologen zou het een onderscheidend kenmerk zijn voor de evolutie van de mens.

Wat Neil Shubin betreft, evolutionair bioloog, zijn pre-auriculaire fistels restanten van oude organen, iets dat het lichaam niet meer nodig heeft sinds de laatste evolutie. Ze zouden dus restjes zijn van kieuwen die onze voorlopers hadden.

Restanten van kieuwen dus, net als dat de laatste wervels een overblijfsel zijn van een primitieve staart. Deze theorie klinkt veel prettiger dan een aangeboren afwijking. Deze kleine aandoening is voor het eerst bestudeerd in 1864 door de Duitse patholoog Carl Friedrich Van Heusinger die het als een aangeboren afwijking heeft gedocumenteerd.

Kieuwen dus of een klein louter esthetisch afwijkinkje, 't is zeker niets ernstigs. Ken je iemand die dit ook heeft? Laat diegene dan dit artikel zien en stel hem of haar gerust!

Advertisement