Intelligente mensen hebben meer behoefte eraan om alleen te zijn en is er een reden waarom dit zo is

door Skip

20 Augustus 2018

Intelligente mensen hebben meer behoefte eraan om alleen te zijn en is er een reden waarom dit zo is
Advertisement

Gezellig in contact treden met elkaar is niet altijd iets wat je hoeft na te streven in je leven. Een groep wetenschappers, bestaande uit psychologen, antropologen en sociologen heeft waargenomen hoe mensen met een bovengemiddelde intelligentie niet dezelfde tevredenheid ervaren wanneer zij vrienden zien.

Wanneer veel mensen de behoefte krijgen om in gezelschap te zijn zodat ze zich lekker voelen, en om misschien even een lastig moment door te komen, voelen slimme mensen op datzelfde moment het tegenovergestelde, namelijk dat ze alleen willen zijn.

via One Library

Advertisement
pexels.com

pexels.com

De wetenschappers die het onderzoek dat ze hebben gedaan hebben gepubliceerd in het British Journal of Psychology, leggen uit waar dit gedrag vandaan komt. Intelligente mensen kiezen er gewoon voor om niet sociaal te zijn. Ze zijn meer geïnteresseerd om naar langetermijndoelen toe te werken dan om directe bevrediging te halen zoals je die krijgt wanneer je vrienden bezoekt.

In het onderzoek wordt het vreemde verband tussen intelligentie en sociaal zijn teruggevoerd op de evolutietheorie. In de tijd van onze voorlopers konden degenen die slimmer waren zelf de moeilijkste situaties alleen oplossen, waar de rest een oplossing vond door zich aan te sluiten bij andere groepen.

Hier komt dat fijne gevoel vandaan dat je krijgt wanneer je met vrienden bent - dat hoort bij het oplossen van problemen -, een gevoel dat echter niet wordt gedeeld door intelligente mensen, die altijd op eigen kracht een oplossing hebben gevonden.

Het is een theorie die een verklaring geeft voor iets dat veel mensen met elkaar gemeen hebben, namelijk dat intelligent zijn zeker zo zijn voordelen heeft in het leven, maar dat er in de sociale sfeer veel tekortkomingen zijn. Intelligentere mensen zijn vaker alleen, maar doordat zij leven in een omgeving waar delen en samen zijn de boventoon voert, gaan ze hun alleen zijn als iets negatiefs beschouwen.

Daarom zijn mensen die over een bovengemiddelde intelligentie beschikken ook mensen die vaak ontevreden en besluiteloos zijn. Wat voor verwarring zorgt is de houding die ze van zichzelf hebben en de houding die hen door de maatschappij wordt 'opgelegd.'

Advertisement