Sion komt eraan, de eerste elektrische auto die je met behulp van de zon kan opladen

door Skip

25 Augustus 2018

Sion komt eraan, de eerste elektrische auto die je met behulp van de zon kan opladen
Advertisement

Moeilijkheden kunnen omslagmomenten zijn, waardoor er iets nieuws in het leven kan worden geroepen. In moeilijkheden moet je dus kansen zien. Het opkomende klimaatprobleem en de eindigheid van energiebronnen is al jaren een stimulans in de zoektocht naar alternatieve oplossingen en een stimulans waardoor er nieuwe technologieën verschijnen.

Voor Sono Motors, een Duitse start-up, gaat dit verhaal op. Zij hebben voorbij de problemen kunnen kijken en een fortuin gezien, en vonden zij de Sion uit, de eerste auto die is op te laden met behulp van zonnekracht.

Advertisement
design/sono motors

design/sono motors

De Sion is het eerste volledig elektrische voertuig die zonnecellen in zijn carosserie heeft zitten en is geproduceerd door Sono Motors. Deze start-up werd opgericht in 2016 in München en zal er halverwege met de productie worden begonnen. In de tussentijd heeft het bedrijf al 5.000 bestellingen binnengekregen voor de aanschaf van de auto, voor een basisprijs van € 16.000.

De auto heeft een bereik van 250 kilometer en laadt de batterij zichzelf op met zonne-energie wanneer de auto stilstaat, maar ook tijdens het rijden. Dit gebeurt met behulp van het viSono-systeem, die het bereik met 30 kilometer per dag opschroeft. Als alternatief kan deze auto ook aan een oplaadpaal worden aangesloten of aan andere elektrische auto's.

Advertisement
caratteristiche/sono motors

caratteristiche/sono motors

De bijzonderheid van de carosserie zit hem in het gebruikte materiaal, voornamelijk polycarbonaat. Dit is niet gevoelig voor roest en is krasbestendig. Maar wat hem echt bijzonder maakt zijn de 330 zonnecellen die op de zijkant, op het dak en op de motorkap en de achterklep zitten. Door de gebruikte materialen, die bijzonder licht zijn, is het energieverbruik lager en is er een grotere efficiëntie.

De Sion kan ook een energiebron zijn dankzij de oplaadtechnologie die twee kanten opwerkt, voor elk normaal elektrisch apparaat tot 2,7 kW en tot 7,6 kW als je een type 2 stekker gebruikt.

interni/sono motors

interni/sono motors

Het interieur heeft een minimaal design en is het hoogst functioneel, zoals bijvoorbeeld het infotainmentsysteem dat een scherm heeft van 10 inch.

Het filtersysteem breSono, waarbij mos wordt gebruikt in het dashboard, is uniek in zijn soort. Door gebruik te maken van de aantrekkingskracht die er is bij elektrostatische energie, kan dit systeem 20% van de aanwezige fijnstof in de lucht eruit filteren, dit met positieve effecten voor het klimaat.

Maak je geen zorgen, hoor je hoeft het geen water te geven.

Advertisement