Kinderen van rokende ouders lopen later als volwassene een groter risico op hart- en longziekten

door Skip

14 September 2018

Kinderen van rokende ouders lopen later als volwassene een groter risico op hart- en longziekten
Advertisement

Al heel lang is het bekend welke schade roken toebrengt aan de gezondheid. En toch is stoppen met roken moeilijk, dan zo niet onmogelijk voor velen. Als de gevolgen van roken niet voldoende zijn om deze mensen van hun slechte gewoonte af te brengen, zijn de argumenten die van toepassing zijn op hun dierbaren wel overtuigender... in dit geval hun kinderen.

In een nieuw onderzoek van de American Cancer Society wordt er voor het eerst gewaarschuwd voor welke schadelijk impact roken heeft op kinderen van rokende ouders heeft, en in specifieke zin de kans om ernstige problemen met je longen te krijgen op de langere termijn.

Advertisement

Het onderzoek

Het onderzoek

J3SSL33/flickr

In dit onderzoek, dat is uitgevoerd door de American Cancer Society en dat onlangs is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, zijn voor het eerst de langetermijneffecten geanalyseerd bij kinderen die blootstaan aan tabaksrook. Om tot deze resultaten te komen zijn gedurende 20 jaar 709.000 mannelijke en vrouwelijke niet-rokers onderzocht en zijn de resultaten verontrustend.

In het algemeen blijken rokerskinderen meer gezondheidsproblemen te krijgen in de loop van hun leven. Om precies te zijn is er vastgesteld dat 10 uur per dag of langer tabaksrook om je heen per week de volgende percentages oplevert:

- 42% kans op sterven aan een longziekte;

- 27% kans op sterven aan hartziekten;

- 23% kans om te overlijden als gevolg van een beroerte of een andere aandoening m.b.t. bloedvaten in de hersenen.

Advertisement

Hoe je de risico's kunt vermijden

Hoe je de risico's kunt vermijden

maxpixel

De beste manier om deze gevaren te bezweren is te stoppen met roken. Als stoppen met deze fnuikende gewoonte niet te doen lijkt, ben je tenminste wel verplicht niet te roken in het bijzijn van kinderen. Wat dat betreft is het handig de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • rook niet bij kinderen in de buurt
  • rook niet in de auo
  • rook niet thuis, vooral niet in de ruimtes die je met kinderen deelt
  • buiten roken, op straat of op het balkon en natuurlijk niet wanneer er kinderen aanwezig zijn

Advertisement