Een expert verklapt wat de beste manier is om kennis op te nemen zodat je elk onderwerp kunt bestuderen en je eigen kan maken

door Skip

23 September 2018

Een expert verklapt wat de beste manier is om kennis op te nemen zodat je elk onderwerp kunt bestuderen en je eigen kan maken
Advertisement

Geen bijgelovige rituelen, speciale koffiereceptjes waardoor je lang wakker blijft, geen maniertjes om te sjoemelen tijdens de toets. Wil je veel leren en alles onthouden dan heb je daar een systeem, hard werken voor nodig en moet je weten hoe het menselijk brein werkt.

Volgens Barbara Oakley, expert op het gebied van leertechnieken, is je eigen brein kennen de eerste stap richting het ontdekken en overstijgen van de grenzen waar je onvermijdelijk mee te maken krijgt. Daarna kan je nagenoeg alles leren.

Advertisement
Psy3330 W10/Wikimedia

Psy3330 W10/Wikimedia

Barbara Oakley kan uit eigen ervaring spreken: "Ik ben begonnen aan hogere wiskunde op mijn 26ste. In het begin heb ik gezwoegd, maar heb ik veel dingen begrepen over hoe je leert." Uiteindelijk kwam ze op een punt waar ze een hele online cursus heeft opgezet die gratis is. Hier legt ze uit wat er niet klopt aan de manier van leren die door de meeste studenten wordt gehanteerd en wat er ontbreekt.


De neiging tot uitstellen. Een van de voornaamste gebreken van studietechnieken die jonge mensen gebruiken is de neiging om uit te stellen wat moet gebeuren. De makkelijkste manier om te voorkomen dat je steeds maar blijft uitstellen, is door vrede te hebben met je eigen grenzen. Je hersenen kunnen zeer gefocust blijven als je een studiedag opdeelt in blokken van 25 minuten, met 5 minuten pauze ertussenin. Het is juist tijdens het relaxen tussen de blokken door dat je hersens de nieuwe informatie opnemen en 'verteren.' Het is daarom belangrijk om je aan alle pauzes te houden.

Begin met wat moeilijk is. Volgens schattingen kan het brein niet langer dan 4 uur per dag het maximale geven. Dat wil niet zeggen dat je niet langer dan 4 uur per dag mag studeren, maar dat het gewoon belangrijk is om alle onderwerpen goed in te delen. In de eerste uren moet je beginnen aan de dingen die de meeste moeite kosten, en de minder zware zaken tot het laatst bewaren.

Advertisement
D. Sharon Pruitt/Wikimedia

D. Sharon Pruitt/Wikimedia

Uitrusten? Jazeker. Het komt vaak voor onder jongeren die bezig zijn met school dat ze hun nachtrust opofferen om te kunnen studeren. Volgens Oakley vergiftig je hiermee je brein en is het niet voorbereid op de eindtoets, hoeveel je ook studeert. Wanneer je slaapt brengen je hersneen allerlei biologische processen op gang die heel belangrijk zijn voor het onthouden van informatie. Bovendien wordt tijdens je nachtrust alle gifstoffen afgebroken die gedurende de dag zijn aangemaakt. De 8 uur slaap is dus iets waar je je aan moet houden, inclusief de tukjes in de middag wanneer nodig.

Muziek? Ja en nee. Het is niet verboden om tijdens het leren muziek te hebben op de achtergrond, maar let er wel op wat voor soort. Wat Oakley betreft mag alleen instrumentale muziek op laag volume. Waak verder ervoor dat muziek geen noodzakelijke voorwaarde wordt, want tijdens de toets zal je daar niet over beschikken!

Tot slot ontkent Oakley niet dat ook als je diepgaand studeert dat er dan evengoed momenten van spanning of paniek kunnen zijn. Deze gemoedstoestanden kan je niet helemaal wegdrukken, maar het zo zien dat je ze wel nodig hebt voor een goede prestatie. Heel handig zijn ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen die je kan doen kort voor een toets en in de periode dat je leert.

Advertisement