Hier zijn een paar monumenten en plaatsen van de Mayacultuur die toeristen maar zelden te zien krijgen

door Skip

12 Oktober 2018

Hier zijn een paar monumenten en plaatsen van de Mayacultuur die toeristen maar zelden te zien krijgen
Advertisement

De oeroude beschavingen van vóór Columbus die het Amerikaanse continent bewoonden voordat de kolonisten kwamen zijn nu nog een grote wereld vol met mysteries die ten dele nog niet zijn verkend. We weten van deze beschavingen dat ze tot hele complexe maatschappelijke structuren zijn gekomen waar er een regelrechte band was met de natuur en dat ze nogal bloederige verzoeningsrituelen verrichten. Deze en veel meer aspecten trekken jaarlijks duizenden bezoekers die graag de sporen van een glorieus verleden willen volgen dat we nooit helemaal zullen gaan begrijpen.

Hieronder komen er een aantal pleisterplaatsen aan bod, sommige bekende en sommige die zeker een stuk unieker zijn die elke reiziger zou moeten aandoen om de oeroude en machtige Mayabeschaving te proeven.

Advertisement

1. Piramide van Kukulcan, Chichén Itzá

1. Piramide van Kukulcan, Chichén Itzá

Teoberto Maler / Wikimedia

Op deze foto is te zien hoe dit indrukwekkende monument eruitzag in 1880: helemaal bedekt onder een dikke laag planten die hem bijna helemaal overwoekerd hadden. De piramide bestaat uit 4 grote brede strappen en een reeks terassen die leiden naar een hoger gelegen tempel in het midden. Het aantal treden allemaal bij elkaar opgeteld is 365; evenveel dagen als een jaar lang is.

Advertisement
ATSZ56 / Wikimedia

ATSZ56 / Wikimedia

Een bijzonder aspect dat bezoekers zeer waarderen is dat tijdens de equinoxen in de herfst en lente in de late namiddag, de zon voor een reeks schaduwen zorgt die doen denken aan een kronkelende gevederde slang die kronkelt. Het hele gebeuren is bijzonder fascinerend, hoewel er nog duscussie is over de toevalligheid ervan.

Daniel Schwen / Wikimedia

Daniel Schwen / Wikimedia

Iedereen zou er natuurljk zin in hebben om te klimmen tot aan de top van d etempel om het gevoel te ervaren dat de Maya's hadden terwijl ze zich dicht bij de goden voelden staan, maar is dit tegenwoordig niet mogelijk. Sinds 2006 is het niet meer toegestaan om de pitamide te beklimmen vanweg een incident waar een toerist bij betrokken was die veel pech had.

2. Nohoch Mul-piramide

2. Nohoch Mul-piramide

Ken Thomas / Wikimedia

Dit bouwwerk bevindt zich in Coba, een archeologische locatie van een Maya stad die 50.000 inwoners telde en een gebied besloeg van 80 vierkante kilometer. De piramide is de hoogste in de regio (42 meter) en wil je hem beklimmen dan moet je meer dan honderd steile treden trotseren. Het uitzicht over de vlakte dat je hebt van de top is adembenemend en maakt het de moeite waard de klim te proberen!

3. Tulum

3. Tulum

Popo le Chien / Wikimedia

Tulum is een spectaculaire archeologische plek die is gebouwd aan de oevers van de Caraïben, waar het belangrijkste gebouw, El Castillo uittorent boven het kristalheldere water. Het was het eerste wat de Spaanse veroveraars zagen halverwege de 16e eeuw. Naast de ruïnes kan je ook een duik nemen in een schitterende zee die je niet snel vergeet.

Advertisement
Mindaugas Danys / Wikimedia

Mindaugas Danys / Wikimedia

4. Balankanche-grot

4. Balankanche-grot

Aaron Logan / Wikimedia

Dit ondergrondse complex dat minder bekend is in vergelijking met de andere bestemmingen, bevindt zich op enkele kilometers van Maya-tempels. Het werd in 1959 toevallig ontdekt door de gids José Humberto Gómez die een soort nepmuur zag in een grot. Hierachter zit een stelsel van onderaardse gangen en kamers waar edelstenen, juwelen en serviesgoed lag. Waarschijnlijk is deze zeer mysterieuze plek door de Maya's gebruikt om meer dan 3000 jaar geleden offers te brengen.

Advertisement
Aaron Logan / Wikimedia

Aaron Logan / Wikimedia

5. Tempel der Inscripties

5. Tempel der Inscripties

Jan Harenburg / Wikimedia

Dit is een grafcomplex ter herdenking van Pacal de Grote de koning van deze regio. Dit is een van de hoogste monumenten van de Mayabeschaving en is er boven in de top een geheime tunnel ontdekt die helemaal naar de grafkamer leidt. Dit laatste is om veiligheidsredenen niet te bezoeken, maar is het wel mogelijk om er een waarheidsgetrouwe reconstructie van te bewonderen in het museum van de locatie (volgende foto).

Advertisement
El Comandante / Wikimedia

El Comandante / Wikimedia

6. Bonampak

6. Bonampak

Inakiherrasti / Wikimedia

De archeologische locatie Bonampak is bouwkundig gezien niet zo interessant in vergelijking met de andere gebouwen die hier aan bod komen. Wat dit echter zo bijzonder maakt is een reeks van muurschilderingen die in een deel van het bouwwerk zijn bewaard (in de Tempel van de muurschilderingen). Er worden scenes afgebeeld van de jacht, dans en natuurlijk mogen offers ook niet ontbreken.

Advertisement

7. Piramide van de Grote Jaguar

7. Piramide van de Grote Jaguar

Aquaimages / Wikimedia

De Tikal Temple I is een van de grootste bouwwerken van de stad Tikal dat op zijn beurt een van de belangrijkste en bloeiende Maya-nederzettingen was. Net als de ander bouwwerken is er in deze mastodont ruimte voor een grafkamer, waar deskundigen pas in 1962 bij konden komen via een geheime tunnel vanaf de bovenkant. In de kamer zijn Jaguarhuiden en juwelen van onschatbare waarde gevonden.

8. Yaxchilán

8. Yaxchilán

Jacob Rus / Wikimedia

Deze stad is jarenlang verborgen in de jungle en alleen bereikbaar met binnenlandse vluchten. Pas in 1990 legde de overheid wegen aan om de toestroom van bezoekers te faciliteren. Het complex, dat is omgeven door een weelderige vegetatie, telt 50 gebouwen met reliëfs en rotsinscripties. 

Advertisement

9. Piramide van de tovenaar

9. Piramide van de tovenaar

Mesoamerican / Wikimedia

Dit bouwwerk ook wel bekend als de Piramide van de dwerg wordt door talloze legendes omgeven en is in werkelijkheid een complex van 5 piramides die in verschillende tijdperken bovenop elkaar zijn gebouwd.

10. De Ik Kil cenote

10. De Ik Kil cenote

Luis Miguel Bugallo Sánchez / Wikimedia

Je kunt een reis door de Mayacultuur niet afronden zonder een cenote te hebben bezocht, de karakteristieke grot vol zoet water die door de Maya's als heilige plaats werd aanbeden. Een van de bekendste cenotes die ook goed is te bereiken is de Ik Kil. Hier hebben onderzoekers veel voorwerpen gevonden en botten die voor offers zijn gebruikt. Het is ook mogelijk om er te zwemmen, maar dan wel in een poging om religieus de stilte te bewaren uit respect voor de heiligheid die van de plaats uitgaat.

Advertisement
Dmadeo / Wikimedia

Dmadeo / Wikimedia

We hopen je een prettige virtuele reis te hebben bezorgd... heb je er ook geen zin in gekregen om meteen het eerste vliegtuig naar Mexico te pakken?

Advertisement