De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes

door Skip

25 Mei 2017

De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes
Advertisement

Als je denkt dat je per se pen en papier, a4 en een rekenmachine nodig hebt om een architectonisch pronkstukje te maken, dan heb je geen rekening gehouden met de bouwmeesters uit het dierenrijk, die zonder schetsen of rekenwerk erin slagen om kleine juweeltjes van ontwerpen te maken.

In deze nesten met de meeste tierelantijnen en bijzonderheden die je kunt vinden in de natuur die gemaakt door deze vijf onvermoeibare werkers, is functionaliteit en esthetiek met elkaar verenigd. Waar enerzijds sommigen zijn ontworpen om te voldoen aan de sociale omstandigheden en het dagelijks leven van de bewoners, geven anderen de voorkeur aan hoe het eruit ziet, om zodoende een mogelijke partner te vinden. 

via culturadivertida.com

Advertisement

Bayawever

Bayawever

De Bayawever behoort tot de familie van wevervogels die, zoals de naam al aangeeft, zich laat typeren door zijn vermogen om grote nesten te bouwen die complex in elkaar zitten.

Ze maken gebruik van hoge grassprieten die aan een tak ophangen, doorgaans boven water. Het mannetje bouwt het nest en verovert zodoende het vrouwtje.

Advertisement
De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes - 2

Prieelvogel

Prieelvogel

Tim Laman

Op dezelfde manier veroveren prieelvogels hun wederhelft dankzij hun verbazingwekkende vermogen om nesten in te richten. Mannetjes maken er een wedstrijd van om het mooiste nest te maken en vrouwtjes aan te trekken, mocht hen het liefdesnest bevallen, zich over zullen geven.

Tim Laman

Tim Laman

Republikeinwever

Republikeinwever

Republikeinwevers houden liever van gezelschap en broeden in groepen en maken daarom een gigantisch nest waarin veel andere nesten zitten.

Iedereen draagt bij aan de bouw en het onderhoud van de nesten, waar ze heuze wisseling van de wacht houden om de boel in de gaten te houden en te bewaken. Hun nesten zijn uitzonderlijk, groot en bewoond door honderden vogels van verschillende generaties.

Advertisement
De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes - 6
De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes - 7
Advertisement

Weefmieren

Weefmieren

Weefmieren maken hun verfijnde nesten met larven die ze gebruiken als draden die ze over de bladeren spannen.

De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes - 9
Advertisement

Schietmotlarven

Schietmotlarven

Schietmotlarven zijn al 60 miljoen jaar op aarde en hebben geleerd hoe ze nesten moeten maken in de vorm van zakjes, die perfect voldoen aan hun leefgewoonten, waarbij ze gebruik maken van materialen die er beschikbaar zijn in hun omgeving en stoffen die ze zelf maken.

De 5 meest aparte nesten in het dierenrijk zijn ware architectonische pronkstukjes - 11
Advertisement