De Boom In Het Schilderij “De Annunciatie” Van Da Vinci Is Nog Een Onopgelost Mysterie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Boom In Het Schilderij “De Annunciatie”…
Het Magische Konijn Is Na 20 Jaar Weer Gespot. Ontdek Hier Alle Geheimen Van Dit Bijzondere Dier Dit Is Het Verhaal Van De ‘Migrantenmoeder’ Die Ook Wel De Mona Lisa Van De Jaren Dertig Genoemd Wordt

De Boom In Het Schilderij “De Annunciatie” Van Da Vinci Is Nog Een Onopgelost Mysterie

16.802
Advertisement

Leonardo da Vinci heeft op elk gebied revoluties teweeggebracht, uiteenlopend van de wetenschap tot de schilderkunst, van de geneeskunde tot in het ingenieurswezen. Zijn werken beslaan steeds meerdere gebieden, nooit één. Een voorbeeld is de olieschildering op doek: "De Annunciatie," waarin Leonardo, zoals hem gewoonlijk is, belangrijke plantkundige details en bijzonderheden in het landschap heeft verwerkt.

Dit schilderij is een van de eerste werken die de kunstenaar in opdracht heeft kunnen uitvoeren toen hij nog maar een jonge knul was. Hij heeft het gemaakt tussen 1472 en 1475, en er zijn critici die een hoop fouten hebben ontdekt in de opzet ervan.

Velen halen de onzorgvuldigheden naar voren van de muur die zich achter Maria bevindt, net als de onnatuurlijke wijze waarop haar arm gebogen is. De marmeren tafel is verhoudingsgewijs te klein vergeleken met de personen.

Het lijkt hoe dan ook onwaarschijnlijk dat Leonardo zulke niet te missen fouten niet gezien zou hebben. Je zou eerder kunnen denken dat hij het doek zo gemaakt heeft zodat het niet van voren maar van rechts bekeken moest worden vanuit een positie die iets hoger is, zodat je naar beneden kijkt.

Door zo te kijken is voldoet alles ineens weer aan de regels van perspectief en zijn alle lijnen en perspectieven geen doorn in het oog meer.

We laten dit onderwerp even voor wat het is, want er is nog een mysterie dat zekerste weten moeilijker uit te leggen valt... 

Wat de bomen op de achtergrond betreft, ze lijken op coniferen. Deze boom werd echter pas vanuit Zuid-Amerika in Italië geïmporteerd in 1822...

foto: stilearte.it

Het is moeilijk te geloven dat Leonardo een hersenspinsel in zijn schilderij wilde verwerken. Hij was eerder een strenge volger van de realiteit. Zijn werken maken het mogelijk om gedetailleerde reconstructies te maken, gezien de natuurgetrouwheid van de door hem geschilderde onderwerpen.

De aanwezigheid van zo'n boom is voer geweest voor veel discussies onder experts. Hoe is het mogelijk dat Leonardo deze boom gezien kan hebben met zijn eigen ogen wanneer deze pas 4 eeuwen later in Italië terecht was gekomen? 

Advertisement

De gelijkenis met den slangenden is uitzonderlijk te noemen. De inwoners van de Andes en Chili noemen hem de "dennenboom van Chili"

foto: cepolina.com

Het is een boom die zich aanpast aan de meest uiteenlopende klimaten, zoals het oorspronkelijke Chili en Argentinië maar ook het koude Noorwegen.

De bladeren zijn dik en hard, driehoekig van vorm en puntig. Ze kunnen tot wel 15 jaar lang aan de boom vast blijven zitten.

Leonardo heeft deze boom een beetje op een afstand geplaatst van de andere bomen, die juist een donkere vlek vormen, alsof zo de aanwezigheid van de slangenden moest worden benadrukt.

Laten we even aannemen dat Leonardo al bekend was met deze boom. Volgens botanici klopt het dat deze boom afkomstig is uit Chili, waarom is het dan niet aannemelijk om de slangenden in het schilderij gelijk te stellen aan het moment waarop het Amerikaanse continent werd ontdekt? Het is een mysterie dat mogelijk van een oplossing verschoond blijft. 

Dit werk van Leonardo bevat veel onopgeloste raadsels, sommigen hiervan kunnen het nu algemeen geaccepteerde tijdvak waarin gebeurtenissen in de geschiedenis hebben plaatsgevonden volledig omgooien.  

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt