Van Mini-Jurk Naar Strenge Lange Jurk: Zo Leefden Mensen In Iran Nog Maar 50 Jaar Geleden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Van Mini-Jurk Naar Strenge Lange Jurk:…
Neem Een Kijkje In De Hel Quezon, De Meest Uitpuilende Gevangenis Ter Wereld Botten Printen In 3d En Binnen 24 Uur Implanteren Is Dankzij Dit Project Nu Mogelijk

Van Mini-Jurk Naar Strenge Lange Jurk: Zo Leefden Mensen In Iran Nog Maar 50 Jaar Geleden

Door Skip Tromp de Haas
5.156
Advertisement

Het is ongelofelijk hoe een land z'n tradities en voorspoedige economische situatie kan veranderen als gevolg van een politiek conflict, dat uitmondt in veel ergere situaties. Iran kwam volledig veranderd uit de Revolutie van de jaren 70. Vandaag lijkt Iran een streng land te zijn, waar strenge religieuze regels gelden, een land dat alles kwijt is van het tot een rijke natie maakte en in sommige opzichten zelfs modern, maar uiteindelijk een land werd van steden die zijn getekend door voortdurende conflicten.

Voor dit artikel hebben we een aantal foto's uit tijdschriften en foto's verzameld waarop Iran te zien is van enkele jaren voor de Revolutie. Je kunt je toch bijna niet voorstellen hoe de situatie radicaal veranderd is?

Voor de revolutie van 1979 was Iran een seculier land met een op het Westen georiënteerde monarchie die gericht was op modernisering.

Vrouwen hadden sinds kort veel vrijheden verkregen, ook hoe ze zich mochten kleden.

Advertisement

Ze mochten gekleurde kleding dragen, minijurken en ze mochten hun armen laten zien. De Westerse vrouw en haar levensstijl diende als voorbeeld.

De stijl in die jaren staat sterk in contrast met de regels uit de Koran die vandaag zijn opgelegd, de armen moeten bijvoorbeeld goed bedekt zijn in het openbaar en het haar opgestoken.

Wat ging er mis in het moderniseringsproces van het land? De monarchie dwong enkele veranderingen af die niet in lijn waren met Iraanse tradities.

Advertisement

Dat zorgde ervoor dat de koning aan sympathie verloor bij de religieuze kaste en wakkerde de kritiek aan bij mensen die tegen de koning waren.

Het beleid van de Shah (koning van Iran) werd als oppervlakkig en niet specifiek genoeg gezien. Vrouwen mochten bijvoorbeeld de hoofddoek afdoen en stemmen, maar de onacceptabele rechten van mannen werd niets aan gedaan.

Advertisement

De Revolutie werd geleid door enkele vooraanstaande politici en religieuze leiders, sommigen van jullie herinneren je de charismatische ayatollah Ruhollah Khomeini misschien nog wel.

In 1979, een jaar na het uitbreken van de Revolutie, stemden de Iraniërs middels een volksraadpleging voor de afschaffing van de monarchie en voor een islamitische republiek.

Advertisement

Een paar maanden nadat de republiek was opgericht gebeurde het ondenkbare. Alle etnische minderheden werden onderdrukt, muziek werd verboden en alles wat niet staatsmedia was werd het zwijgen opgelegd.

Het einde van de monarchie betekende ook het einde van belangrijke bondgenootschappen die in de eerste instantie een belangrijke impuls tot moderniseren had gegeven.

Centraal staat het bondgenootschap met de V.S. De Shah had de steun van de Amerikanen, maar de Islamitische Republiek verbrak elke band.

Voor de VS was dit geen kleinigheid gezien het feit dat zij van Iran afhankelijk waren vanwege de brandstofproductie.

De samenwerking met andere regeringen die tegen het Westen waren (Syrië en Noord-Korea) verhoogde de spanningen alleen maar.

De omslag in Iran kreeg extra nadruk door het langslepende en zinloze conflict met Saddam Hoessein en Irak.

Wat er van de Revolutie en de daaropvolgende oorlogen is overgebleven is het Iran zoals we dat nu kennen. Een land dat lichtjaren verwijderd is van wat er op deze foto's te zien is.

Een droom van andere tijden die vandaag nog steeds niet zijn wedergekeerd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt