8 Dagelijkse Voorwerpen Die Je Niet Meer Moet Gebruiken Omdat Je Anders Bijdraagt Aan Milieuvervuiling

door Skip

10 December 2016

8 Dagelijkse Voorwerpen Die Je Niet Meer Moet Gebruiken Omdat Je Anders Bijdraagt Aan Milieuvervuiling
Advertisement

Vandaag zien steeds meer landen het belang ervan in om grenzen te stellen aan de hoeveelheid afval dat mensen per dag mogen produceren. Hoewel we weten dat milieuvervuiling de aarde en onszelf - wij die afval produceren - zware problemen oplevert.
Voor degenen die al bewuster zijn geworden op dit vlak zal het interessant zijn om te weten welke voorwerpen die we thuis gebruiken moeilijk te verwerken of niet te recyclen zijn. We hebben het al eens eerder gehad over de problemen die ontstaan door het gebruik van koffiecups; nu komen we met nog een paar dingen die je maar beter zo min mogelijk kunt gebruiken of beter nog, helemaal vermijden.

Advertisement

1. Verzorgingsproducten met schuurmiddel (bestaande uit microkorrels).

1. Verzorgingsproducten met schuurmiddel (bestaande uit microkorrels).

Qiaomeng

De kleine microkorreltjes die tegenwoordig worden gebruikt in diverse tandpasta's en scrubgels, zijn van plastic gemaakt en wanneer dit in het vuilnis terechtkomt komen ze bij de 8 miljoen ton plastic terecht die de oceanen op aarde al vervuilen. Omdat ze zo klein zijn blijkt het vrijwel onmogelijk om ze uit het milieu te halen. In veel landen wordt de productie van deze microkorrels verboden.  

Advertisement

2. Houten eetstokjes.

2. Houten eetstokjes.

Graphic Stock

Om deze eetstokjes, die vaak maar een keer worden gebruikt, te kunnen maken, worden er letterlijke complete bossen gekapt in Aziatische landen. Hier stopt het echter niet, want vaak worden ze gemaakt in fabrieken waar kinderen werken en er chemische producten worden gebruikt die problemen aan de luchtwegen kunnen veroorzaken.

3. Vochtige doekjes.

3. Vochtige doekjes.

gizmodo.com

De populariteit van vochtige doekjes is de laatste jaren wel heel hard gegroeid. De doekjes van een aantal merken zijn wel biologisch afbreekbaar, maar lees goed wat er op de verpakking staat. Niet allemaal kunnen ze in de wc worden gegooid; eenmaal beland in het riool kunnen ze een gevaarlijke verstopping laten ontstaan. Let er ook op dat ze niet slecht zijn voor je huid, daar hoor je ook steeds meer mensen over...

4. Plastic theezakjes

4. Plastic theezakjes

Pexels

Ook al zoekt de hele wereld naar steeds ecovriendelijkere manieren van produceren, zijn er toch veel theeproducenten die theeblaadjes in zakjes gemaakt van nylon en polyethyleen stoppen. Deze materialen zijn niet alleen moeilijk te verwerken, maar kunnen ook giftige stoffen vrij laten komen die slecht zijn voor je gezondheid.

5. Triclosan

5. Triclosan

Wikimedia

Deze afgeleide van triclochloriden en hydroxybenzeen is vaak verwerkt in zeep en mondreinigingsproducten. Jammer genoeg is het aangetoond dat het kanker veroorzaakt bij muizen. Als het eenmaal in de oceaan terechtkomt dan hecht het zich aan de bacteriën die onderaan de voedselketen staan.

Advertisement

6. Anticonceptiepil.

6. Anticonceptiepil.

Pixabay

Als je je anticonceptiepillen weg moet gooien, gooi dit dan bij het niet-recyclebare en druk de blisterverpakking niet leeg in de wc. De chemische samenstelling van de pil kan de hormonale werking bij vissen verstoren en voorkomen dat zij zich voort kunnen planten.  

7. Piepschuim

7. Piepschuim

Flickr/David Gilford (CC BY 2.0)

Dit is een materiaal dat vooral wordt gebruikt om dingen in te verpakken en vooral in Azië wordt dit ook gebruikt om afhaalmaaltijden in te vervoeren; maak gebruik van meer mileuvriendelijke opties!

Advertisement

8. Wegwerpscheermesjes

8. Wegwerpscheermesjes

Public Domain Pictures

Vergeleken met een elektrisch scheerapparaat zijn ze veel duurder om te produceren (grote hoeveelheden metaal, plastic en water). Geef wat meer geld uit aan beter scheergerei dat langer meegaat. 

Advertisement