Een Fotografe Gaat Naar Alaska Om De Poolberen Te Fotograferen In De Sneeuw, Maar Ze Treft Echter Heel Iets Anders Aan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een Fotografe Gaat Naar Alaska Om De…
25 Dingen Waarvan Niemand Weet Dat Ze Bestaan Iedereen Kent Haar Als Het ‘Basketbalmeisje’ Maar Nu Is Het Een Jonge Atlete Geworden

Een Fotografe Gaat Naar Alaska Om De Poolberen Te Fotograferen In De Sneeuw, Maar Ze Treft Echter Heel Iets Anders Aan

Door Skip Tromp de Haas
8.452
Advertisement

Het is mogelijk om je op aarde aan talloze vergezichten te vergapen en ze te fotograferen. Professionele fotografen hebben een hele reeks bestemmingen waar ze naar toe kunnen om hun vaardigheden volgens eigen stijl in te kunnen zetten.

Patty Waymire heeft er al lang van gedroomd om naar Alaska te gaan en eindelijk van dichtbij de prachtige ijsberen te fotograferen, die in harmonie zijn met de besneeuwde vlaktes. Zonder het te weten wachtte haar een grote teleurstelling want toen ze aankwam op de plaats van bestemming trof ze geen sneeuw of gletsjers aan, maar een vlakte met kale plekken. Haar dromen smelten weg onder de zon, net als het ijs in Alaska.

Patty bleef echter en nam toch het fototoestel mee, misschien nu met nog meer motivatie.

De oorzaak van de smeltende ijskappen in Alaska moet nu worden aangepakt.

"De inwoners van de plaats zeiden me dat de winter ongebruikelijk warm was, warmer dan ooit, en dat er geen sneeuw of ijs was."

Waymire maakte een foto van een ijsbeer die sip naar de modderige bodem kijkt. In deze foto zit alle teleurstelling van de fotografe verwerkt, die gedeeld wordt door de beren die het gebied bevolken.

Er was alleen maar aarde, zand en modder te vinden, de eerste verschrikkelijke consequentie van de opwarming van de aarde.

Advertisement

De ijskappen op de Noordpool zijn voor de ijsberen van vitaal belang. Nu begint het ijs te smelten.

De ijsberen gebruiken de ijsplateau's om te jagen op zeehonden, de eerste bron van voedel. Zonder deze dieren is het niet gegarandeerd dat de beren voldoende vetreserves kunnen opbouwen om de temperaturen van de strenge winters te kunnen trotseren.

In het gebied van de Beaufortzee, de plek waar Waymire haar foto's maakte, gaat de sterfte van ijsberen en het smelten van ijskappen in gelijke tred.

Door het ontbreken van voedsel zijn beren gedwongen om dichterbij de dorpen te komen, wat voor veel ongelukken zorgt.

De sterke afname van de ijskappen op de Noordpool kwam tot een record in oktober 2016. De luchttemperatuur was 20 graden hoger dan hij zou moeten zijn.

Waymire heeft al haar zorgen uitgesproken over de toekomst die we de generaties na ons nalaten.

Alaska is net als vele andere plaatsen in de wereld een schitterend gebied dat koste wat kost beschermd moet worden. De situatie die de fotografe heeft gezien is zorgwekkend, maar nog niet iedereen heeft door dat dit nu het moment is om in te grijpen. Binnenkort zal elke poging hiertoe te laat zijn.

Tags: DierenBerenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt