Iedereen Kent Haar Als Het ‘Basketbalmeisje’ Maar Nu Is Het Een Jonge Atlete Geworden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Iedereen Kent Haar Als Het ‘Basketbalmeisje’…
Een Fotografe Gaat Naar Alaska Om De Poolberen Te Fotograferen In De Sneeuw, Maar Ze Treft Echter Heel Iets Anders Aan In Frankrijk Ligt De Eerste Zonneweg Ter Wereld. Goed Besteed Geld Volgens Jou?

Iedereen Kent Haar Als Het ‘Basketbalmeisje’ Maar Nu Is Het Een Jonge Atlete Geworden

Door Skip Tromp de Haas
36.635
Advertisement

De foto's uit 2005 van het meisje dat zich voortbewoog met behulp van een basketbal gingen de wereld rond en riepen medelijden op bij veel mensen. Nu is Qian Hongyan weer het gesprek van de dag met een overwinningsverhaal waarmee ze bewondering oogst. Het Chinese meisje, nu 21 jaar oud, verloor op 4-jarige leeftijd beide benen in een verschrikkelijk auto-ongeluk. Toen begon voor haar de zware fysieke en psychologische uitdaging. Toen ze die aanging zou ze nooit meer hetzelfde zijn. Qian begon aan iets dat haar leven veranderde, namelijk zwemmen.

In 2000 raakte Qian betrokken bij een auto-ongeluk dat haar bijna het leven kostte. Uiteindelijk wisten ze haar te redden, maar beide onderbenen moesten worden geamputeerd.

foto: Xinhua news

Omdat haar familie zo arm was, was het niet mogelijk voor Qian om een rolstoel te hebben. Haar opa kwam op het idee om een basketbal open te knippen waar haar bovenlichaam op kon rusten, waardoor ze zich op een bepaalde manier kon voortbewegen.

foto: Xinhua news
Advertisement

Toen de media het over haar gingen hebben was dit ook de kans om handicaps onder de aandacht te brengen, iets waar in China niet openlijk over gesproken wordt omdat het als een taboe wordt ervaren.

foto: Xinhua news

Hier is Qian aan het werk in de zijdefabriek met haar moeder.

Dankzij de onverwachte populariteit van haar verhaal kregen de ouders van Qian de donaties waarmee zij de eerste prothese kon laten aanmeten, en het mogelijk maakte dat Qian naar de basisschool kon en afmaken.

foto: Xinhua news

Toen die schoolperiode voorbij was moest Qian echter weer aan het werk.

foto: Xinhua news
Advertisement

Twee jaar later in 2007, toen ze wist dat school geen optie was, begon ze zwemlessen te volgen.

foto: Xinhua news

Qian werd aangemoedigd om zich bij een groep aan te sluiten van gehandicapte zwemmers uit de stad waar ze vandaan komt.

foto: Xinhua news
Advertisement

"In het begin was het heel moeilijk. Het leek wel alsof ik op geen enkele manier kon blijven drijven, ik ging de hele tijd kopje onder en kreeg water binnen.

foto: Xinhua news

Na maanden en maanden trainen werd Qian echter steeds sterker en behaalde ze al snel prima resultaten.

Qian maakte de overgang van iemand die niet kon blijven drijven naar een paralympisch atlete die verschillende nationale prijzen in de wacht wist te slepen en die mensen met een zelfde handicap weet te inspireren.

foto: Xinhua news
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt