Hoe Hoog Moet Je Lijsten Ophangen En Plaatsen? Met Deze Tips Ga Je Niet De Mist In - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe Hoog Moet Je Lijsten Ophangen En…
Een Camera Die Kleiner Is Dan Een Rijstkorrel. Nu Is Het Haalbaar Voor Chirurgen Om Met De Grootste Precisie Te Werken Jezelf In De Nesten Werken… Deze 23 Honden Is Dat Op Een Aandoenlijke Manier Gelukt

Hoe Hoog Moet Je Lijsten Ophangen En Plaatsen? Met Deze Tips Ga Je Niet De Mist In

Door Skip Tromp de Haas
12.195
Advertisement

Foto's en schilderijen ophangen aan de muur is een manier om een persoonlijke en unieke touch aan je huis te geven. Je moet wel weten hoe je dat moet doen, om te voorkomen dat het een wirwar wordt van lijsten. Er zijn een aantal exacte vereisten voor het behangen van een lege muur, afhankelijk van de bank of tafel dat eronder staat of het de slaapkamermuur is of die van de woonkamer. Wil je alle geheimen kennen, dan hoef je alleen maar dit artikel verder te lezen!

via: kosip.org

De juiste plek vinden om je schilderijen of foto's op te hangen is de eerste stap

Als het om een enkele lijst gaat dan hoef je alleen maar de juiste hoogte te bepalen. Hou hierbij rekening met de grootte van de lijst: als het een grote lijst is kan je gebruik maken van de hele muur, zoniet, hang het dan op ooghoogte!

Het wordt een ander verhaal wanneer je meer dan een schilderij moet ophangen. Het wordt aanbevolen om proefblaadjes op te hangen met plakband om te zien hoe het hangt.

Op deze manier kun je zo vaak je wilt de indeling veranderen totdat je er eentje gevonden hebt die je bevalt.

Niet vergeten! Lijsten van gelijke grootte passen perfect bij elkaar als ze op gelijke hoogte naast elkaar worden opgehangen.

Advertisement

Hoe hoog moet het hangen: simpele regels en handige tips.

Als je wilt dat je je schilderij kunt zien vanuit een staande positie, bijvoorbeeld in een gang, dan zou de hoogte tussen de 150 en 170 cm moeten zijn, gemeten vanaf de grond tot aan het midden van het beeld. Zo weet je zeker dat het prettig is om naar te kijken voor mensen die groter of kleiner zijn.

Situatie 1: Eén of meet lijsten ophangen boven een bank.

De algemene regel is dat er tussen de onderkant zo'n 20 tot 25 centimeter moet zitten

Wanneer er meer lijsten moeten worden opgehangen, moet de regel zo overtreden worden dat er harmonie en symmetrie is in de ophanging. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om te zakken tot aan de bovenkant van de bank, onder de aangegeven hoogte. Het wordt aanbevolen om niets op te hangen lager dan tweederde van de hoogte van de bank.

Als de lijst uniek is, dan moet deze groot genoeg zijn en grotendeels overeenkomen met de breedte van de rugleuning. Hang geen te kleine schilderijen op, dat zal geen waarde toevoegen! 

Situatie 2: Eén of meer lijsten ophangen boven het bed.

Een veelgemaakte fout is dat lijsten te hoog worden opgehangen, dat het net lijkt alsof ze midden in de lucht zweven. In dit geval pas je dezelfde tweederde-regel toe, net als de 20-25 centimeter boven de bedrand.

Advertisement

Situatie 3: Eén of meer lijsten ophangen boven de open haard.

Los van waar de openhaard staat, de schouw blijft toch de plek waar je dingen op wil hangen die het beste te zien moeten zijn. Hier bevelen we je aan om lijsten op 5 tot tien centimeter vanaf de open haard op te hangen.

Als je ook dingen hebt die voor de schilderijen kunnen staan, kan je ook enkele centimeters hoger gaan zitten.

Situatie 4: Eén of meer lijsten ophangen aan de muur bij de trap.

Dit is het lastigst vanwege de verschillende soorten trappen. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden, maar onthoudt dat je altijd 150-170 centimeter vanaf de grond tot aan het midden van het beeld moet aanhouden.

Advertisement

Heb je alle tips die we hebben gegeven, onthouden? Tot slot hebben we hier enkele voorbeelden waarmee je inspiratie op kan doen!

1. In dit voorbeeld vormen de op gelijke hoogte opgehangen schilderijen een eenheid met de onderliggende witte meander.

Advertisement

2. Ondanks dat de lijsten van verschillende grootte zijn, vormen ze in het geheel één blok.

3. Het heeft de voorkeur om de lijsten in overeenstemming op te hangen met de breedte van de rugleuning van de bank.

4. Je kan kiezen voor een vrijere plaatsing: hier adviseren we je wat uit te proberen met behulp van de proefblaadjes

5. Een schitterend idee om de lijsten op een console te plaatsen: In dit geval zal deze op zo'n 20 centimeter vanaf de bank moeten worden opgehangen.

6. Gebruik maken van lijsten om een 'voorwerp te omlijsten.' Hierbij moet worden opgemerkt dat de ruimte tot aan de bovenkant van de muur mag worden gebruikt.

7. Probeer grotere beelden altijd in het midden te plaatsen.

8. Als dit de eerste keer is dat je dit doet, ga dan voor lijsten die even groot zijn!

Zoals je hebt kunnen zien zijn er vele manieren om schilderijen en foto's op te hangen. Het staat je natuurlijk vrij om je niet aan de regels te houden, op voorwaarde dat de boel natuurlijk hangt zoals jij dat graag wilt!

Tags: TrucjesMeubelsDesign
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt