Indiase boeren keren Monsanto de rug toe en gaan weer met landseigen zaden katoen kweken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Indiase boeren keren Monsanto de rug…
Een onderzoeksteam komt met een molecuul dat koolstofdioxide kan 'Recyclen' Waarom rijden ze in sommige landen rechts en andere links?

Indiase boeren keren Monsanto de rug toe en gaan weer met landseigen zaden katoen kweken

2.757
Advertisement

Waar een meerderheid van de landen zogezegd 'het hoofd heeft laten hangen' in de onderhandekingen met het biotechnologische bedrijf Monsanto en diens eisen, is er nieuws te melden uit India, waar een tegengeluid te horen is. Ook hier heeft het bedrijf zich op arrogante wijze in de katoenmarkt gewurmd. Het heeft vrijwel iedere boer gedwongen om BT Cotton-zaden te gebruiken die gemodificeerd zijn en uiteraard alleen kunnen worden gekweekt met producten van Monsanto. Om de zaden te kunnen kopen zitten boeren nu met schulden die ze niet af kunnen betalen; veel van hen plegen zelfmoord.

Sinds een paar jaar durven er steeds meer een moedige stap te zetten: boeren weigeren om BT-katoen te kweken en zijn de zaden weer gaan gebruiken die ze gewend zijn. Hierdoor draait de multinational 15% verlies.

Boeren gebruiken weer zaden uit eigen land in plaats van de enorm dure zaden die van Monsanto komen.

Het aantal boeren dat tussen 1995 en 2013 zelfmoord heeft gepleegd komt op 300,000: ze hadden geen andere keus met de schuld die hen boven het hoofd hing, de schuld die almaar hoger werd met de dag, ze vreesden dat ze hun land moesten verkopen, het enige bezit wat ze nog hadden. Veel boeren besloten er een einde aan te maken door dezelfde producten van Monsanto in te slikken die ze gebruikten om BT-katoen te kweken.

BT-katoen is ingedeeld als een genetisch gemodificeerd gewas waar een bacterie in zit die gif produceert waar insecten die de plant aanvallen niet tegenkunnen. De zaden blijken zeer resistent te zijn voor traditionele bemestingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen, en zo kon Monsanto als enige de producten aanbieden waarmee katoen kon groeien.

De Indiase regering zag zelfmoorden en economische teruggang en nam het dus de eerste stap in het nemen van maatregelen tegen Monsanto welke zich alleen via een truc op de Indiase markt heeft weten te veroveren en een monopolie had gekregen op katoenzaden. De regering is begonnen met het gebruik aan te moedigen van zaden die uit India komen die, volgens enkele onderzoeken, veel resistenter en van betere kwaliteit is dan de gemodificeerde zaden.

Tegenwoordig lijkt een verlies van 15% een schijntje te zijn voor een bedrijf dat miljarden factureert in heel de wereld. Maar zoals Keshav Raj Kranthi, directeur van het Katoenonderzoeksinstituut zegt: "Wacht en kijk maar over 3-4 jaar, dan zul je een complete ommezwaai zien."

Tags: IndiaGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt