De voornaamste reden van gewichtstoename heeft niets te maken met de stofwisseling - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De voornaamste reden van gewichtstoename…
De verloren tuinen van heligan: het wonder dat na jaren van verwaarlozing weer zijn weelde terug heeft gekregen 2 vragen waarop alleen een schizofreen en een genie antwoord kunnen geven

De voornaamste reden van gewichtstoename heeft niets te maken met de stofwisseling

8.479
Advertisement

Je hebt het vast wel gehoord dat rond je dertigste je stofwisseling vertraagt waardoor je lichaamsgewicht toeneemt. Daarbij lijkt het er ook nog eens op dat op je 40ste de stofwisseling nog een keer wordt afgeremd en vervolgens alleen maar erger wordt. Deze informatie is slechts voor de helft waar. Het is correct dat er gesproken wordt over een vertraging van de stofwisseling, maar dit is niet alles waardoor we zwaarder worden. De waarheid is echter anders.

Er zijn geen dingen die je kunt eten die je stofwisseling helpen calorieën te verbranden.

Het lichaamsgewicht neemt toe doordat je naarmate je ouder wordt een minder actief leven leidt. Dat klinkt in de eerste instantie misschien slecht maar eigenlijk is het goed nieuws. Er is ook nog iets anders wat je kunt doen om de langzame en onstuitbare gewichtstoename te voorkomen!

Maar hoe verbrandt ons lichaam dan energie? Ons basaal metabolisme in ruste (hoeveel energie je verbruikt in ruste) geeft aan hoeveel energie we dan verbruiken en wordt bepaald door een aantal factoren zoals lengte, geslacht en genen die we hebben geërfd van onze ouders. Hoezeer we ons ook inspannen is er weinig wat we hieraan kunnen veranderen.

Naast deze factoren gaat het lichaam over in drie verschillende stofwisselingsfasewn die calorieën op verschillende manieren verbranden.

Het beste wat je kunt doen is sporten en jezelf niet een onprettig dieet opleggen!

foto: pixabay.com

De eerste van deze drie fasen wordt het "thermische voedseleffect" en treedt in werking wanneer we eten. In deze fase wordt er 10% van het totaal aantal calorieën verbrand die we op een dag zouden moeten eten. Zelfs het eten van rode pepers, drinken van groene thee of caffeïne kunnen niet helpen bij het afvallen.

Niet verrassend helpt bewegen ons meer gewicht te verliezen, dat de tweede van de drie fasen in gang zet, waar er calorieën worden gebruikt voor fysieke activiteiten. In dit geval houdt de stofwisseling niet op omdat wanneer we eenmaal klaar zijn met bewegen wordt de derde fase in gang gezet, waarna na hard werken het lichaam doorgaat met het verbranden van calorieën.

Dit verschijnsel wordt in het Engels Excess Post-Exercise Oxygen Consumption genoemd dat betekent dat je ondanks dat je bent gestopt met bewegen dat je zuurstofgebruik nog steeds hoog is. Vanzelfsprekend zijn dit, als je wilt afvallen, de twee belangrijkste fasen zijn. Het heeft dus geen zin om moeite te doen in het eten van een aantal voedingsmiddelen in plaats van andere, het is het belangrijkste niet te overdrijven en een gezond voedingspatroon te hebben, en vooral te bewegen! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt