12 symptomen die te maken kunnen hebben met een magnesiumtekort in de voeding

door Skip

20 Augustus 2017

12 symptomen die te maken kunnen hebben met een magnesiumtekort in de voeding
Advertisement

Het mineraal magnesium zit in veel voedingsmiddelen en speelt een essentiële rol in de aanmaak en het herstel van het DNA van mensen en het behoud van botten, spieren en zenuwen. Maar ondanks de onderschreven voordelen ontbreekt het in vele diëten. Volgens het Amerikaanse Gezondheidsinstituut lopen adolescenten en mannen boven de 70 een groter risico, maar als je een van de volgende 12 symptomen ervaart, aarzel dan niet om even naar de dokter te gaan.

via healthline.com

Advertisement

Dit zijn de 12 symptomen de je ervaart wanneer er een gebrek is aan magnesium

Dit zijn de 12 symptomen de je ervaart wanneer er een gebrek is aan magnesium

1) Weinig energie. Magnesium is betrokken bij ten minste 300 verschillende chemische reacties in het lichaam. Veel daarvan hebben te maken met de opwekking van energie. Een gebrek aan magnesium kan dus de oorzaak zijn van weinig energie.

2) Spasmes of krampen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de ontspanning van spieren, en een gebrek aan dit nineraal kan dus ongewilde spiersamentrekkingen veroorzaken. Zonder magnesium zouden onze spieren voortdurend zijn aangespannen.

3) Regelmatig hoofdpijn. Een gebrek aan magnesium vermindert de aanwezige hoeveelheid serotonine en maakt dat bloedvaten zich vernauwen en is van invloed op de werking van neurotransmitters. Al deze verschijnselen hebben betrekking op hoofdpijn, vooral op migraines.

4) Slapeloosheid. Als je moeite hebt met slapen dan kan dat afhangen van het ontbreken van magnesium, zeker als je tijden van stress doormaakt. Stresshormonen zorgen ervoor dat de bloeddruk en de hartslag stijgt.

5) Onregelmatige hartsslag. Als de magnesiumspiegel te laag is dan kan het hart moeite hebben ermee om een vast ritme aan te houden. Het gebeurt  dan ook dat artsen magnesium voorschrijven aan mensen die aritmie hebben.

6) Gevoeliger voor geluiden. Niet genoeg magnesium hebben maakt het zenuwstelsel minder stabiel en dat kan ertoe leiden dat geluid minder goed wordt verdragen, vooral wanneer het er hard aan toe gaat.

7) Stuipen. In deze gevallen zou een gebrek aan magnesium betekenen dat het zenuwstelsel behoorlijk lijdt hieronder. Waarschijnlijk is het misschien in dit geval sowieso handig om naar de dokter te gaan.

8) Verminderde botdichtheid. Magnesium speelt een belangrijke rol in botvorming, sterker nog, het merendeel van wat wij eten komt in onze botten terecht.

9) Obstipatie. De spijsvertering vertraagt vaak wanneer er een gebrek is aan magnesium (magnesium zit in veel medische laxeermiddelen).

10) Verhoogde bloeddruk. Magnesium is erg belangrijk voor de bloedsomloop. Een tekort aan magnesium zou de oorzaak kunnen zijn van een verhoogde bloeddruk. Ook om deze reden zou het handiger zijn om meer magnesiumrijke voedingsmiddelen op te nemen in het voedingspatroon.

11) Diabetes type 2. Het verlagen van de bloedsuikerwaarde is ook een van de dingen waarbij magnesium een belangrijke rol speelt. Het lijkt erop dat mensen die te weinig magnesium in hun dieet hebben vaker diabetes type 2 krijgen.

12) Stemmingswisselingen. Een laag magnesiumgehalte kan de neurologische functies beïnvloeden en problemen kunnen doen ontstaan die kunnen worden opgelost door magnesium op te nemen in het voedingspatroon.

Advertisement