In Noorwegen gaat het eerste psychiatrisch ziekenhuis ter wereld open dat zonder medicijnen werkt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Noorwegen gaat het eerste psychiatrisch…
Heb je de neiging dingen te vergeten? Volgens een onderzoek ben je dan erg slim Op het eerste oog lijkt dit een eiland te zijn als vele andere, maar eigenlijk is het een wereldrecordhouder

In Noorwegen gaat het eerste psychiatrisch ziekenhuis ter wereld open dat zonder medicijnen werkt

2.781
Advertisement

Als je kijkt naar de Westerse geneeskunde dan valt je op hoe er voor elke ziekte, dan wel mentaal of fysiek, er altijd meteen naar pillen wordt gegrepen. Als iemand last heeft van een depressie, iemand anders weer angsten heeft die verband houden met een algeheel angstgevoel dan geven medici vrijwel altijd het advies medicijnen te slikken. In Noorwegen wil men echter van dit concept af, en het is dan ook in dit land met het eerste psychiatrische ziekenhuis waar patiënten worden behandeld zonder medicijnen.

Het Noorse Ministerie van Volksgezondheid is begonnen in vier medische centra met het programma 'Behandelen zonder medicijnen'.

Alles begon in het stadje Åsgård waar een psychiatrisch ziekenhuis de voortrekker was op een bijzonder pad dat het met de patiënten was ingeslagen, namelijk een traject zonder medicijnen. Het ziekenhuis ligt in Tromsø, 215 mijl ten noorden van de Noordpoolcirkel, verder weg verwijderd dan dit kon het niet zijn van de Westerse psychische behandelcentra...

Het is hier op deze afgelegen plek, in het ziekenhuis dat werd gesloten maar onlangs weer opnieuw is geopend en verbouwd, waar valt te lezen op een bordje op de deur van het paviljoen dat "er zonder medicijnen wordt behandeld". Dit initiatief willen ze bij het Noorse Ministerie van Volksgezondheid uitbreiden naar vier andere regionale medische centra.

foto: pexels.com

De behandeling bestaat in wezen uit het plaatsen van patiënten in een zaal die is voorzien van zes bedden, elk voor een patiënt die lijdt aan een ernstige psychische aandoening. Het doel is om de patiënten een alternatief te bieden waarbij niet per se medicijnen komen kijken, maar hen te helpen om geleidelijk van de pillen af te helpen die ze al slikten.

Specialisten mikken op fysieke activiteit, bewegen, toeleggen op kunst en vooral praten en het weer deel gaan uitmaken van het dagelijks leven. Dit zijn de voornaamste onderdelen van het weekprogramma in psychiatrisch ziekenhuismodel waarvan we hopen dat het zich in heel de wereld verspreidt. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt