14 typische bijzonderheden uit de aziatische cultuur - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
14 typische bijzonderheden uit de aziatische…
Deze 20 zeldzame foto's laten Kerst in het Victoriaanse tijdperk zien 10 dieren die een originelere look dan wij hebben

14 typische bijzonderheden uit de aziatische cultuur

Door Janine
9.287
Advertisement

Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren een fenomeen bestaat van het vermengen van gewoonten en gebruiken van de verschillende etnische groepen van de wereld, sommige culturele eigenaardigheden kunnen mensen nog steeds verbazen en intrigeren. De grote verscheidenheid aan manieren waarop een bepaalde cultuur zich manifesteert beïnvloedt al diegenen waar het onbekend bij is, en laat hen vaak met veel interesse achter. Door aandacht te vestigen op Aziatische culturen, is het gemakkelijk om zeer unieke gewoonten en gebruiken te leren kennen.

1. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un verving het Kerstfeest met de verjaardag van zijn overleden grootmoeder.

De leider van Noord-Korea Kim Jong-un heeft officieel de festiviteiten rond Kerst afgeschaft, en het vervangen met de verjaardag van zijn overleden oma, Kim Jong Suk. De Noord-Koreaanse bevolking zal daarom de zogenaamde "Heilige Moeder van de Revolutie" vieren, omdat Kim Jong Suk de vrouw was van de eerste dictator van het land, de revolutionaire communistische Kim II Sung.

2. In veel Aziatische landen is 4 een taboe-nummer dat absoluut niet mag worden uitgesproken.

Tetraphobia (angst voor nummer 4) is een cultureel kenmerk van veel Aziatische culturen, wat de taboe voor nummer 4 inhoudt, zelfs in het dagelijks leven. Deze angst lijkt om taalkundige en culturele redenen in China te zijn ontstaan: de uitspraak van het woord "dood" en die van nummer 4 zou bijna hetzelfde zijn.

Foto: Kikuko Nakayama/ Wikimedia

Advertisement

3. Studenten doen vaak een spel waarbij ze hun vingers in de achterkant van een klasgenoot steken.

Er bestaat een populair spel onder basisschoolleerlingen uit Japan, Korea en de Filippijnen: de Kanchō. Het spel bestaat uit het kunnen vangen van vrienden als ze afgeleid zijn, en hun wijsvingers in hun billen steken!

4. Na de geboorte van een kind, slaapt de moeder niet meer met haar echtgenoot.

foto: Pixabay

Hoewel na het huwelijk Japanse echtgenoten samen slapen in een tweepersoonsbed, verlaat de nieuwe moeder bij de geboorte van een kind het gemeenschappelijke bed en slaapt samen met de baby. Deze gewoonte duurt totdat het kind de leeftijd van 10 jaar heeft bereikt.

5. In Azië zijn bikini's in spijkerbroeken de laatste mode.

Dit provocerende kledingstuk is afkomstig van een mix tussen een jeans en een bikini en heeft, ondanks dat het vooral in Brazilië wordt geproduceerd, een immens succes op de Japanse markt.

Advertisement

6. Wie als eerste de lift binnenstapt, heeft het in Japan voor het zeggen.

Als je voor het eerst een lift betreedt, neem je in Japan de leiding. Volgens een reeks sociale regels, moet de "kapitein" van de lift het controlepaneel beheren, op de open/dicht knop drukken en alle andere knoppen die voor de andere mensen nuttig zijn.

7. In Thailand mag je het hoofd van een kind niet aaien.

Mocht je het hoofd van een Thais kind willen aaien als teken van genegenheid, doe het niet! In Thailand is er een bepaald taboe: aangezien het hoofd het belangrijkste gedeelte van het lichaam is (men gelooft dat in de schedel van iedereen een heilige geest van licht leeft), mag dit alleen door de monniken of de ouders worden aangeraakt.

Advertisement

8. In Vietnam worden katten beschouwd als dragers van ellende en ongeluk.

foto: aush/ Pikabu

In Vietnam heeft bijna niemand een kat in huis, en je komt ze ook vrijwel niet op straat tegen. Dit heeft te maken met een ongewone angst voor katten onder de bevolking; deze fobie zou een bijgeloof zijn, volgens welke katten - wier miauwen lijkt op het Vietnamese woord voor "armoede" - dragers zouden zijn van tegenslag en ellende.

9. In Vietnam wordt de verjaardag niet op de geboortedag gevierd.

Veel inwoners van Vietnam vieren hun verjaardag niet op de dag waarop ze geboren zijn, maar wachten ze liever op de komst van Tết, het feest van het Nieuwe Jaar. Op deze dag worden de meeste verjaardagen gevierd van de Vietnamese bevolking, de ouders geven hun kinderen rode enveloppen met daarin geld en alle "gevierden" voegen een jaar toe aan hun leeftijd.

Advertisement

10. In Korea is er een dag gewijd aan singles.

Un post condiviso da kuraiji (@kuraiji) in data:

In Zuid-Korea bestaat een feest als tegenhanger van de Witte Dag (onze Valentijnsdag): op 14 april vieren zuid-koreanen die hun wederhelft nog niet hebben gevonden de zogenaamde Zwarte Dag, een feest speciaal voor singles waarin het de gewoonte is zich in het zwart te kleden en noodles met zwarte bonensaus te eten.

11. In Azië wordt een zoete drank op basis van tomaten zeer op prijs gesteld.

Relax cho cái bụng ngày tết #nuocep #cachua #tomato #yummy

Un post condiviso da Mai Huong (@huong.be.nho) in data:

Onder Aziatische eetgewoonten is het zelfs mogelijk om een "verrijkte" versie van tomatensap te vinden: suiker, honing, kokosmelk en, natuurlijk, tomatensap!

12. In Japan zijn er speciale voorwerpen voor het reinigen van de oren.

In Japan wordt het schoonmaken van de oren gedaan door middel van bepaalde voorwerpen: kleine "harkjes" gemaakt van plastic en bamboe, deze accessoires worden gekenmerkt door een klein rubber aan één van de twee uiteinden en versierd met pompons of veren. Ze zijn er ook van goud, ivoor of walvisbeenderen!

13. In China dragen kleine kinderen een broek met gat erin om hun behoeften gemakkelijker te doen.

Ondanks talloze debatten over dit gebruik, laten de meeste Chinese ouders hun kinderen een open broek dragen, zodat ze zonder complicaties hun behoeften kunnen doen. In China is een kind dat op straat zijn behoefte doet of urineert geen reden tot kritiek of boosheid door andere mensen.

Foto: Aliexpress

14. In Singapore is het verboden kauwgom te kauwen.

In Singapore is het bij de wet verboden (met een hoge boete) om kauwgom te kauwen: de enige plek waar je kauwgom kunt kopen, op recept, is bij de apotheek.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt