6 dingen die nooit in het toilet mogen worden gegooid

Janine image
door Janine

14 Januari 2018

6 dingen die nooit in het toilet mogen worden gegooid
Advertisement

Hoe vaak zag je het toilet aan voor een vuilnisbak voor sommige soorten afval als alternatief voor de huishoudelijke vuilnisbak? Waarschijnlijk, als je ooit iets in het toilet hebt gegooid anders dan lichaamsafval of toiletpapier, deed je het te oppervlakkig, niet denkend aan de gevolgen voor de leidingen en het milieu. Dit is een handleiding om sommige voorwerpen in gedachten te houden die nooit in het toilet mogen worden gegooid, maar op de meest geschikte manier moeten worden weggegooid (gescheiden).

via popsci.com

Advertisement

1. Kattenbakvulling

1. Kattenbakvulling

Ocdp/Wikimedia

Hoewel velen het als een natuurlijk product beschouwen, is het erg gevaarlijk om het in het toilet te gooien: het grootste risico is dat de leidingen verstoppen omdat het materiaal waarvan kattenbakvulling wordt gemaakt (klei of silicium) de neiging heeft om een harde klomp te vormen (de zogenaamde bal) in contact met een vloeistof, zoals kattenplas. Bovendien zijn niet alle kattenbakvullingen biologisch afbreekbaar en daarom ongeschikt om in het milieu te worden verspreid. Zelfs de biologisch afbreekbare kan alleen in extreme noodzaak door de wc worden gespoeld, en in kleine hoeveelheden.

Als je wilt weten hoe je je van het afval moet ontdoen, welk type ook, neem dan contact op met de gemeente.

Advertisement

2. Koffiedik

2. Koffiedik

Steven Depolo/Flickr

Ze behoren tot de belangrijkste vijanden van loodgieters, omdat mensen ze te vaak als ongevaarlijk beschouwen. Koffiedik kan klonten vormen die op de wanden van de leidingen worden afgezet en kunnen daarom voor verstoppingen zorgen. Samen met andere afzettingen kunnen ze de leidingen versperren, waarvoor de tussenkomst van een specialist vereist is. Bovendien is het handig om te weten dat koffiedik ontelbare toepassingen in huis en in persoonlijke hygiëne heeft: ze zijn uitstekend als meststof en als scrub voor de huid. Veel beter dan ze in het toilet te gooien!

3. Vochtige doekjes

3. Vochtige doekjes

yourbestdigs.com

Vochtige doekjes verschillen erg van toiletpapier: ze bevatten plastic elementen en andere stoffen die, naast het bijdragen aan de verstopping van de leidingen, zeer schadelijk zijn voor het milieu. Als je de gewoonte hebt om ze in de badkamer te gebruiken, onthoud dan dat je ze niet in het toilet gooit!

4. Olie

4. Olie

Maxpixel

Omdat het een vet is, heeft olie de neiging om te stollen bij lage temperaturen, waardoor obstakels worden gevormd die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom mag het nooit door het toilet worden gespoeld, ook niet in andere huishoudelijke leidingen. Elke gemeente verstrekt nauwkeurige informatie over de verwerking van gefrituurde olie: in de meeste gevallen wordt het aangeraden om het in een bak te verzamelen en het naar de ecologische eilanden te brengen.

5. Wattenstaafjes

5. Wattenstaafjes

pixabay

Ze zijn klein, ze zijn van katoen, welke risico's kunnen ze hebben als ze in het toilet worden gegooid? Dit is wat velen denken, maar ze vormen een reëel gevaar voor de leidingen. Ze kunnen met name verticaal in de riolering terechtkomen en een opslagplaats voor ander afval zijn.

Advertisement

6. Luiers en maandverband

6. Luiers en maandverband

Coop41/Wikipedia

Het lijkt misschien absurd, maar het moet in sommige gevallen wel aangeven worden om geen luiers of maandverband in het toilet te gooien. Nadat je de risico's van een wattenstaafje of een vochtig doekje hebt begrepen, kun je de gevaren van vergelijkbare voorwerpen makkelijk begrijpen. De absorberende gel die erin zit, heeft de neiging uit te zetten als het in contact komt met water, dus zoek maar vast het nummer van de loodgieter op!

In de WC mag niets anders dan WC-papier worden gegooid en uiteraard menselijk afval.

In de WC mag niets anders dan WC-papier worden gegooid en uiteraard menselijk afval.

Designed by Freepik

Verspreiding van dergelijke informatie is een manier om goede educatie te verspreiden dat, naast het beschermen van het milieu, mensen in staat stelt te leven in een meer civiele en respectvolle samenleving.

Advertisement