Socotra is een schitterend eiland zo afgelegen dat het bezoekers 'Buitenaards' aandoet - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Socotra is een schitterend eiland zo…
13 situaties waar honden mensen hebben verrast met hun ongelofelijke heldendaden Als je echt van deze honden houdt dan zou je ze niet moeten kopen

Socotra is een schitterend eiland zo afgelegen dat het bezoekers 'Buitenaards' aandoet

2.668
Advertisement

Het eiland Socotra bevindt zich voor de kust van Jemen (het land waar dit bij hoort) en vormt samen met drie andere eilanden een groep waar je niet veel over hoort, maar waarvan UNESCO in 2008 had besloten om dit op de Werelderfgoedlijst te zetten. De reden achter deze beslissing is te herleiden tot de bijzondere geologische geschiedenis van Socotra: in het Cenozoïcum (dat begon 65,5 ± 0,3 miljoen jaar geleden) raakte het los van de Afro-Arabische tektonische plaat waar het bij hoorde en ontstonden er een groot aantal inheemse diersoorten en plantensoorten.

Een zeer bijzondere plek wat biodiversiteit betreft...

foto: Google Maps

Met "endemismen" worden alle planten- of dierensoorten bedoeld die exclusief voorkomen in een specifiek gebied. Zoals alle eilanden met geografische barrières die de verspreiding van planten en dieren bemoeilijken, kan Socotra verschillende records op zijn naam schrijven op dit gebied. Om een voorbeeld te geven: van de meer dan 800 plantensoorten die zich op het eiland bevinden komt ruim 37% alleen lokaal voor!

Een van deze plantensoorten waar het eiland vooral door gekenmerkt wordt is de Dracaena cinnabari (zie foto) of de drakenbloedboom en is een vetplant met z'n onmiskenbare parapluvorm waar een rode hars uit wordt gehaald ("drakenbloed") dat werd, en misschien nog steeds wordt gebruikt in zowel de medische wereld als in wierook en als kleurstof.

Van de dieren op het eiland zijn de gewervelden en zijn reptielen er in de grootste aantallen: er zijn ruim 31 endemische soorten!

Advertisement

In de 2000 jaar dat er mensen zijn gevestigd op dot eiland, dat nu nog zeer geïsoleerd en moeilijk te bereiken is, zijn veel van dier- en plantensoorten die er woonden al verdwenen.

De verschillende niet-endemische soorten die naar Socotra zijn gebracht door de mens hebben de biologische inrichting van het eiland veranderd. Hierdoor verdwenen veel van de soorten die je alleen hier kon vinden.

Een paradijs dat moet worden beschermd...

Un post condiviso da Jason Sputnik (@sputnikboy) in data:

De biodiversiteit op dit eiland is van zo'n omvang dat volgens experts alleen plaatsen die veel groter zijn zoals de Galapgoseilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaii en Nieuw-Caledonië soortgelijke cijfers kunnen claimen (op de foto's zijn komkommerbomen te zien).

De verbindingen met het eiland zijn bijna exclusief beperkt tot handelsschepen die de economische activiteit van het eiland in stand houden en die hoofdzakelijk is gebaseerd op visserij en de teelt en oogst van dadels. Het enige vliegveld op het eiland is sinds 2015 niet meer in gebruik door de oorlog tussen Jemen en Saudie-Arabië. Hoe triest ook een van de redenen is achter het isolement van Socotra, zeggen velen blij ermee te zijn dat het zo moeilijk te bereiken is...

Als toerisme en de bouw van wegen mogelijk zou worden dan zou door vervuiling het unieke karakter van de plaats aangetast worden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt