Het plasticeiland in de Stille oceaan is groter dan gedacht: ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk!

door Skip

28 Maart 2018

Het plasticeiland in de Stille oceaan is groter dan gedacht: ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk!
Advertisement

De Pacific Trash Vortex is een gigantische opeenhoping van plastic afval dat pal in het midden van de Stille Oceaan drijft en wordt meegevoerd door de stromingen die bepalen waar alles wat in zee terechtgekomen is, heengaat.
Hoe groot het eiland precies is weten we niet en is dit ook niet makkelijk te berekenen, maar wel is bekend dat de vlek, die te vinden is in de eerste 'lagen' van het zeewateroppervlak, in een zorgelijk tempo groter wordt. Volgens schattingen van de Nederlandse organisatie Ocean Cleanup, die het vuilniseiland lang heeft onderzocht, zou het nu drie keer zo groot zijn als het landoppervlak van Frankrijk.

Advertisement

Een massa die bijna verdrievoudigd is....

Een massa die bijna verdrievoudigd is....

The Ocean Cleanup

Dankzij een nauwkeurig onderzoeken door dertig schepen, twee vliegtuigen en berekeningen volgens de surface-nets-methode meldt de organisatie dat het eiland uit tachtigduizend ton plasticfragmenten zou bestaan. Deze massa is ongeveer 16 keer groter dan de recentste schattingen die zijn gemaakt.
Hoewel het niet een compacte massa is die vergeleken kan worden met harde bodem, neemt het afval waar het uit bestaat alleen maar toe, waardoor het op een of andere manier "hechter, compacter" wordt. Volgens de verzamelde gegevens door Ocean Cleanup is in minder dan vijftig jaar de concentratie van afval bijna verdrievoudigd. Dus van 400 gr. per km² in 1970 naar 1,23 kg per km² in 2015.
Op het vuilniseiland, dat zich halverwege tussen Californië en Hawaii bevindt, is er verschillende soorten vuilnis te vinden, 94% daarvan zijn microplastics.

Alleen de tijd zal leren hoe groot de schade zal zijn die de fauna en het milieu lijden door deze ramp.

Advertisement

Hier vind je de video van de organisatie die het verschijnsel uitlegt.

YouTube/TheOceanCleanup

Bronnen:

https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w
https://www.theoceancleanup.com/great-pacific-garbage-patch/

Shafiu Hussain/Flickr

Shafiu Hussain/Flickr

Advertisement