Seek, de gratis app die planten en dieren herkent door er eenvoudig een foto van te maken

door Skip

06 April 2018

Seek, de gratis app die planten en dieren herkent door er eenvoudig een foto van te maken
Advertisement

Het zal een godsgeschenk wezen voor alle mensen met groene vingers, maar de app zal ook toegankelijk zijn voor de mensen die de naam van een bloem, een plant of een dier willen weten: "Seek" is uitgebracht door iNaturalist, een van de grootste online gemeenschappen die zich richt op natuur. De app is direct omgedoopt tot "natuurshazam" vanwege de gelijkenis met de populaire service die muziek herkent en helpt je dieren en planten te herkennen.

Advertisement
Dimitri Tyan/ Unsplash.com

Dimitri Tyan/ Unsplash.com

Hoe vaak is het je gebeurt dat je een plant zag en dat je de naam ervan wilde weten, of weten tot welk ras je kat of hond behoort? Seek is hiervoor gemaakt, en de kern van zijn systeem is een mix van kunstmatige intelligentie en machine learining. In praktische bewoordingen: maak gewoon een foto met je smartphone en dan zal de app je de naam vertellen van het dier of de plant die je voor je neus hebt.

Seek is niet alleen bedacht voor specialisten maar voor iedere liefhebber. Of je nou grote open gebieden aan het verkennen bent, of gewoon de voortuin van je huis, met deze app kan je de naam van datgene om je heen ontdekken en er meer informatie over krijgen. Afhankelijk van het aantal foto's die je opstuurt, krijgt iedere gebruiker specifieke badges die alles symboliseren wat deze zal hebben ontdekt.

Advertisement
iTunes

iTunes

De herkenning die Seek biedt komt voort uit alle data die is verzameld door de iNaturalist-community gedurende de tijd dat ze op het internet waren, en de data die bij Wikpedia vandaan komt. Als de herkenning van een plant of dier eenmaal is voltooid dan kan iedere gebruiker die de app gebruikt ze zien op het scherm van hun smartphone.

Op dit moment kan Seek meer dan 30.000 verschillende planten en dieren herkennen. Momenteel is de app alleen beschikbaar voor iOS en is deze direct te downloaden uit de Apple Store, maar kunnen Androidgebruikers evengoed de app iNaturalist downloaden, dat echt de moeite waard is!

Advertisement