Deze "deepfake" video van Obama laat zien dat deze techniek alarmerende resultaten heeft opgeleverd

door Skip

21 April 2018

Deze "deepfake" video van Obama laat zien dat deze techniek alarmerende resultaten heeft opgeleverd
Advertisement

Een angstaanjagende video die is gemaakt door BuzzFeed heeft miljoenen mensen geconfronteerd met DeepFake, een probleem dat nog nooit zo actueel is geweest. DeepFake is een uiterst verfijnde techniek om beelden van mensen te manipuleren. Hierbij wordt een gezicht of ander deel van het lichaam over dat van iemand anders heen geplakt waardoor er een honderd procent vervalst maar geloofwaardiger beeld dan ooit ontstaat.

De persoon die je in het filmpje ziet is inderdaad "niet helemaal Obama" maar een video van Obama waarin zijn mond is vervangen door een andere mond en zijn stem is nagesynchroniseerd. Dat heeft een uiterst realistisch filmpje tot resultaat waarin de voormalige president van de Verenigde Staten alles zegt wat de maker van het filmpje hem wil laten zeggen.

Advertisement
Deze "deepfake" video van Obama laat zien dat deze techniek alarmerende resultaten heeft opgeleverd - 1

Naast het probleem van nepnieuws, waarvan we weten hoe ernstig dit is, zou er zich binnenkort een nieuw tijdperk kunnen aandienen van online berichtgeving waarbij je zelfs een gewoon interview voor de camera niet meer kunt vertrouwen.

Nu kost het gebruik van deze technologie nu nog veel tijd en moeite (deze video in het bijzonder heeft 56 uur werk gekost). Maar als we kijken naar de eerdere ervaringen die zijn opgedaan op digitaal terrein, dan kunnen we zien dat elke technologische innovatie snel toegankelijk wordt voor iedereen en het grote publiek.

Neem nou het voorbeeld van fotobewerking. Nog maar enkele jaren geleden moest je minstens wat basiskennis hebben van fotobewerkingsprogramma's, maar zijn er nu gewoon talloze (gratis) apps beschikbaar waarmee je resultaten krijgt die zijn te vergelijken met die van professionals.

Dus, als je in de toekomst een video krijgt te zien waarin iemand iets ongeloofwaardigs zegt of doet moeten we altijd op blijven letten. We zullen zien hoe de informatiemarkt zal reageren om deze nieuwe en grote bedreiging van de waarheid in te dammen.

Advertisement