Bijen zijn uitgeroepen tot de belangrijkste wezens op aarde, maar hun aantallen blijven dalen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Bijen zijn uitgeroepen tot de belangrijkste…
In het Katharinaklooster zijn er beschreven en uitgewiste perkamenten gevonden waar de taal niet van bekend is Een fransman overleeft een hartstilstand van 18 uur. Artsen verklaren het 'Wonder'

Bijen zijn uitgeroepen tot de belangrijkste wezens op aarde, maar hun aantallen blijven dalen

Door Skip Tromp de Haas
2.696
Advertisement

Er wordt gedacht dat er een aantal dieren en planten zijn waar de mens niet buiten zou kunnen om te overleven; het lijkt misschien vreemd, maar we moeten niet vergeten dat de mens deel uitmaakt van een ecosysteem waar er relaties bestaan tussen alle delen die horen bij dit ecosysteem. Zo hebben enkele planten zich dus miljoenen jaren lang ontwikkeld om uiteindelijk de taak van voortplanting toe te vertrouwen aan bijen (door middel van bestuiving) en dan heb je de mens die, net als deze planten, niet zonder bijen zou kunnen leven. En toch, ondanks dat bijen als een van de belangrijkste dieren zijn aangemerkt, nemen zij nog altijd in aantallen af.

De belangrijkste taak die bijen hebben is het maken van honing. Maar wat planten betreft kunnen een aantal zich hiervan alleen maar voortplanten doordat ze door bijen worden bestoven.

Bij het kweken van amandelen, perziken, avocado's, abrikozen ben je volledig afhankelijk van bestuiving door bijen. Zij hebben er miljoenen jaren over gedaan om dit voortplantingsmechanisme te ontwikkelen, dat volledig van bestuiving afhankelijk is. Mochten bijen verdwijnen, dan zou het met de hele markt die om deze (en andere) bomen bestaat, afgelopen zijn. Het is niet bekend waarom het de bijen zijn die zijn 'verkozen' tot het vervullen van zo'n belangrijke rol, maar wel weten we dat hun aanhoudende afname zorgen baart.

Waarom zijn bijen aan het verdwijnen?

Er zijn veel redenen, maar er zijn meer redenen dan alleen milieuvervuiling. Er zijn namelijk verschillende soorten vervuiling waarbij het overgrote deel de gezondheid van deze en andere dieren wordt betrokken.

De vervuiling die gepaard gaat met het versturen en ontvangen van signalen van mobiele telefoons bijvoorbeeld, lijkt een van de factoren te zijn die bijdraagt aan de bijensterfte. Het Federaal Technologisch Instituut in Zwitserland heeft namelijk waargenomen dat signalen van draadloze netwerken waar we mee zijn omringd, bijen desoriënteren waardoor ze sterven.

De factor die de grootste impact heeft blijft toch wel milieuvervuiling. Het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de landbouw in het bijzonder, blijken schadelijk te zijn voor bijen. Een paar bijen die er door zijn aangetast kunnen namelijk een hele bijenkorf laten uitsterven.

Advertisement

Mobiele telefoons en bestrijdingsmiddelen gebruiken lijkt niet te kunnen worden vermeden. Maar wat kunnen we dan doen om bijen te redden?

Wat dit betreft heeft Greenpeace een aantal dingen aangewezen waar mogelijk ingegrepen kan worden om bijen te redden:

  • Onderzoeken en in de gaten houden van de gezondheid van bijen.
  • Giftige bestrijdingsmiddelen verbieden.
  • Promoten van duurzame landbouwalternatieven.
  • Aanleg van beschermde gebieden die vrij zijn van telefoonverkeer en vervuilende stoffen.

De bijenkwestie zou een centraal punt moeten zijn in internationale discussies, omdat zoals milieuvoorvechters en wetenschappers benadrukken, zou een wereld zonder bijen een wereld zijn zonder mensen.

Tags: DierenGreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt