Wetenschappers hebben “per ongeluk” een medicijn gemaakt dat het probleem van kaalheid zou kunnen oplossen

door Skip

14 Mei 2018

Wetenschappers hebben “per ongeluk” een medicijn gemaakt dat het probleem van kaalheid zou kunnen oplossen
Advertisement

Hoewel het hier niet gaat om een middel dat al te krijgen is in apotheken, kan het voor al die mensen die kaal zijn maar dat niet willen, toch een opluchting zijn om te weten dat onderzoekers een alternatieve oplossing hebben gevonden voor de traditionele geneesmiddelen en haartransplantaties. Er is ontdekt dat een stof die wordt gebruikt om immuunsysteem mee te onderdrukken, ook kan worden gebruikt om haarzakjes weer te laten groeien, natuurlijk nadat er wenselijke aanpassingen zijn gemaakt.

Advertisement
Mike Burns/Flickr

Mike Burns/Flickr

"Deze werkzame stof is nooit eerder bekeken in een context van haarverlies en bevordert haagroei bij mensen. Het is spannend omdat deze stof in de toekomst echt het verschil zou kunnen gaan maken bij mensen die lijden aan kaalheid", aldus professor Nathan Hawkshaw van de Universiteit Manchester, mede-auteur van het onderzoek dat is gepubliceerd in Plos Biology.

Het medicijn is in de eerste instantie ontwikkeld voor de behandeling van patiënten die een orgaantransplantatie zijn ondergaan om de kans op afstoting weg te nemen en voor het onderdrukken van auto-immuunziekten. Ciclosporine, het middel in kwestie, kent echter bijwerkingen, waaronder groei van haar en lichaamsbeharing. Een gevolg dat echter positief zou kunnen zijn voor mensen die kaal zijn, nadat het medicijn wenselijke aanpassingen heeft ondergaan.

Ciclosporine blokkeert het gen SFRP1 dat in voorgaande studies heeft laten zien dat het de groei van weefsels remt, met name haarzakjes.

Dit is een hele interessante ontdekking als je bedenkt dat er op dit moment niet echt een volwaardige behandeling is, afgezien van het gebruik van finasteride en minoxidil, waarvan het effect niet gegarandeerd is, en afgezien van haartransplantatie; een ingrijpende behandeling.

Ciclosporine zou dus een derde mogelijkheid kunnen zijn die echter op dit moment nog verer moet worden onderzocht om beter in te kunnen schatten hoe effectief en vooral hoe veilig het is. Voor iedereen die wenst om weer haar op het hoofd te hebben, is het een opluchting om te weten dat er een mogelijke oplossing zal zijn.

Bronnen:

Advertisement