Wat is het Pareto-principe en hoe kan het ons helpen ons leven ten goede te veranderen

door Skip

08 Juni 2018

Wat is het Pareto-principe en hoe kan het ons helpen ons leven ten goede te veranderen
Advertisement

De Engelse uitdrukking 'less is more' is vooral bekend onder grafisch vormgevers en wil zoveel zeggen als 'door minder te doen bereik je meer'. Het was echter een Italiaanse socioloog en econoom die dat 'in de praktijk ontdekte'.

Vilfred Pareto (foto hieronder) analyseerde aan het eind van de 19e eeuw hoe de inkomsten waren verdeeld over Italië. Hij ontdekte dat 20% van de bevolking 80% van de totale rijkdom genereerde. Hij was geboeid door deze grote disbalans en hij ontdekte dat dit een constant gegeven was dat zich ook op andere vlakken herhaalde.

En zo was het Pareto-principe ontstaan. Volgens dit principe wordt in complexe systemen tachtig procent van de gevolgen door twintig procent veroorzaakt. Hoe je dit principe in het dagelijks leven kan toepassen lees je hier.

via Wikipedia

Advertisement

20% van de oorzaken benutten en 80% van de uitkomsten opstrijken

20% van de oorzaken benutten en 80% van de uitkomsten opstrijken

Unknown/ Wikimedia

In de wereld van vandaag, vol prikkels en waar op extreme wijze alles met elkaar is verbonden, lijken er zich talloze gelegenheden en kansen voor te doen om de meest uiteenlopende ideeën te verwezenlijken. Maar als we ons houden aan het principe van Pareto, dan zullen we er goed aan doen om onze energie niet in veel projecten te steken want het zal de twintig procent waarmee we ons inspannen zijn die 80% van de resultaten opleveren.

Je concentreren op wat het belangrijkst is, wordt dus van groot belang voor het behalen van succes. Maar hoe weet je wat het belangrijkst is?

Advertisement

Maak een lijst!

Maak een lijst!

Giulia Forsythe/Flickr

Maak om te beginnen een lijst van de belangrijkste dingen die je moet doen deze week. Als je tien dingen neerzet, dan moet je een ding weten. Dat namelijk acht van die dingen niet echt heel belangrijk zijn!

Zet een streep door de acht laatste dingen die je hebt opgeschreven en concentreer je op de eerste twee. Laat je door niets afleiden, je hebt die twee dingen niet voor niets op de eerste plaats gezet. Je zal zien dat als je deze taken doet zoals dat hoort, dat dit je veel meer zal opleveren dan gedacht.

Bovenstaande wordt in algemene zin bedoeld, maar er zijn veel vlakken waarop het Pareto-principe regelmatig wordt toegepast, we gaan er even een paar bekijken.

Examens

Examens

KF/Wikimedia

Docenten kennen het Pareto-Principe goed, ze maken daar zelfs regelmatig gebruik van, al dan niet bewust. Als je studeert doe je er goed aan daar op te letten. Je kunt zien dat van een studie-onderdeel dat zes maanden duurt en waar je honderden pagina's moet bestuderen, dat ze je bij het examen slechts de belangrijkste en fundamentele concepten vragen. Dat is dus 20% van het totaal.

Zeker, om dat allemaal te onthouden moet je ook de resterende 80% leren, maar dan alleen om de hoofdpunten beter in je op te nemen, waar de rest allemaal van afhankelijk is. Raak niet verzand in duizenden kleine details en vindt de kern.

Je eigen tijd indelen als freelancer

Je eigen tijd indelen als freelancer

Max Pixel

Als je een freelancer bent dan weet je wel hoe het zit: geen vakantie, geen rechten, lage inkomsten en onzekerheid. Het valt dus te begrijpen dat de freelancer geneigd is om zijn aandacht op honderd verschillende projecten te richten omdat niemand zeker is en alles van heel groot belang zou kunnen zijn.

Op deze manier omgaan met wat je tot je beschikking hebt is echter contraproductief. Mensen die zo werken kunnen zich op niets honderd procent concentreren en komen uiteindelijk gevangen te zitten in een voortdurende cyclus van kleine klussen. Veel slimmer zou zijn om goed te zorgen voor je belangrijkste klanten of voor het belangrijkste werk dat je doet en aan 20% van de oorzaken te werken waar 80% van de resultaten uit voort zullen komen.

Bedrijven leiden

Bedrijven leiden

Kim Støvring/Flickr

Dezelfde regel geldt ook voor ondernemers en vernieuwers. Een voorbeeld is de buitengewone carrièrre van Steve Jobs. Hij redde Apple van de ondergang door de prioriteiten opnieuw op een rijtje te zetten en de energie te focussen op een zeer beperkt aantal, zeer onderscheidende producten.

Jobs leerde van het zen zijn, en toen de CEO van Nike hem vroeg of hij advies voor hem had, legde hij hem met andere woorden het principe van Pareto uit:

"Nou ja, misschien een ding... Nike maakt een van de beste producten van de wereld waar mensen 's nachts van dromen. Maar je maakt ook een hoop bagger. Laat die slechte producten varen en focus je alleen op goede producten."

Advertisement

Je kledingkast.

Je kledingkast.

publicdomainpictures.net

Om het maar over de praktijk te hebben, kan je zelf het Pareto-principe checken met behulp van je kledingkast. Hoeveel draag je nou werkelijk van de kleren die erin hangen? Ongeveer 20%?

Het doel is om schoon schip te maken in je leven op een manier zoals je dat ook zou doen met een te volle kast. In je werk, vrije tijd, zelfs in je vriendschappen. Het kan misschien moeilijk lijken om een streep te zetten door sommige dingen in het leven, maar wees eens eerlijk: ze maakten geen echt deel uit van je leven, zoals dat ene shirt met hawaiprint dat je acht jaar geleden gekocht hebt en nooit hebt aangetrokken.

Advertisement