Een psychiater legt ons uit hoe we erachter komen of we te maken hebben met een chronische narcist

door Skip

14 Juli 2018

Een psychiater legt ons uit hoe we erachter komen of we te maken hebben met een chronische narcist
Advertisement

In het begin van een relatie kan de chronische narcist helemaal niet overkomen als een narcist. Hij kan zich camoufleren en doen alsof hij een aimabel, boeiend en interessant persoon is en geïnteresseerd in je is, maar achter deze schijn gaat iemand schuil die er gewoon op gericht is om de partner te vinden die hem gewoon het beste kan voorzien in zijn behoeften, met name de behoefte om hem de hemel in te prijzen, om ten overstaan van de wereld zijn superioriteit te bevestigen. Volgens de vrouwelijke psychiater Marcia Sirota, is het grootste probleem bij narcisten dat het hen totaal ontbreekt aan inlevingsvermogen...

via marciasirotamd.com

Advertisement

Ben je in een knipperlichtrelatie met een narcist?

Ben je in een knipperlichtrelatie met een narcist?

Pixabay.com

De chronische narcist is niet in staat lief te hebben, gewoon omdat hij teveel door zichzelf in beslag wordt genomen; hij kan datgene wat zijn partner voor hem (of haar) doet wel waarderen, maar alleen vanuit een egoïstisch oogpunt, voor het eigen gewin. Hij hecht geen waarde aan de inzet van de ander en kan geen diepe banden aangaan omdat hij die ander ziet als iemand die is op te offeren, in te wisselen op het moment dat dit nodig is.

Zij die worden gekenmerkt door een sterk egocentrisme zijn doorgaans mensen die heel onzeker over zichzelf zijn, die een enorm vatbaar is juist omdat hij lijdt aan diepgeworteld, maar goed verborgen gevoel van onzekerheid.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

De chronische narcist kan overkomen aan de buitenkant als een goed persoon bij degene die hem alleen maar kennen aan de oppervlakte, maar in huiselijke sfeer valt de noodzaak vaak weg om een goede indruk te maken, en is het in deze setting waar zijn egocentrisme zich in al zijn wrede natuur manifesteert. Nu hij minder de behoefte heeft aan waardering en bewondering door mensen in publieke sfeer, laat de narcist thuis zien wie hij echt is.

Maar wie wil er nu samenzijn met zo'n iemand? Volgens Shirota zijn er twee soorten mensen die dit accepteren: mensen met nul zelfvertrouwen die hun onzekerheden compenseren met het blijmaken van anderen, of een andere chronische narcist.

Hoewel het eerste voorbeeld misschien voorspelbaar lijkt, hoe kunnen twee egoïsten dan bij elkaar zijn, zal je jezelf wel afvragen. Nou hun samenzijn is meer een akkoord over voordelen voor beiden dan dat het een relatie is die op gevoelens is gericht. Wat overheerst is het krijgen van lof, rijkdom, kennissen en populariteit.

Wat betreft de toegeeflijke mensen, die komen er meestal gesloopt uit, zowel omdat diegene constant in een situatie zit met psychologische druk, en dat een eventuele break up wordt beleefd als een echte tragedie.

Wat Sirota wil meegeven is: "Het laatste wat je wil doen in je leven is erachter komen dat je dit hebt doorgebracht met iemand die je niet waardeert om wat je kan en je niet ziet". Daarom zou je uit de buurt moeten blijven van mensen die tekenen van egocentrisme vertonen en je richten op je persoonlijke groei! 

Advertisement