10 planten en dieren die onschuldig ogen, maar die eigenlijk super gevaarlijk zijn

door Skip

14 Juli 2018

10 planten en dieren die onschuldig ogen, maar die eigenlijk super gevaarlijk zijn
Advertisement

We zeggen wel dat je moet oppassen voor een wolf in schaapskleren. Dat is het probleem met een aantal planten of dieren die onschuldige schaapjes lijken, maar die hele gevaarlijke wolven zijn! En wie heeft er gezegd dat schapen echt onschuldig zijn? Het zijn niet altijd roofdieren die een gevaar vormen voor mens en andere dieren, integendeel. Soms zijn juist degenen die vooral een prooi zijn, degenen die een dodelijk verdedigingssysteem hebben ontwikkeld!

Hier zijn 10 dingen waar je voor moet uitkijken in de natuur.

Advertisement

1. Ganzen.

1. Ganzen.

imgur

Een eeuw aan tekenfilms heeft ons ontzettend veel geleerd over de gekkigheden aangaande de aandoenlijkheid van deze dieren. Zij die op het land werken hebben het altijd al geweten. Ganzen zijn vals! Zij hebben een uitstekend territoriuminstinct en zijn heel agressief. Sommigen zijn zelfs gebruikt als bewaker! 

Advertisement

2. Paternosterboontje

2. Paternosterboontje

Scott Zona/Wikimedia

De struik waar het paternosterboontje aan groeit, komt veel voor in tropische landen en geeft veel kleurige en aanlokkelijke vruchten. Ze worden eigenlijk gebruikt om kettingen mee te maken, maar pas op ook maar een boontje te eten. Ze worden door enkele stammen gebruikt om giftige pijlen mee te maken!

3. Vogelbekdier

3. Vogelbekdier

Klaus/Wikimedia

Vogelbekdieren zijn niet alleen hele rare dieren die er lief en onschuldig uitzien. Ze hebben ook holle stekels op hun enkels die ze gebruiken om hun vijanden gif in te spuiten. Niet dodelijk voor de mens, maar het doet wel veel pijn.

4. Grote blauwring-octopus

4. Grote blauwring-octopus

Rickard Zerpe/Flickr

Schitterende dieren die zich bevinden langs de koraalriffen in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Ze bijten heel voorzichtig en slachtoffers hebben niet eens door dat ze zijn aangevallen. Niet voordat verlamming en blokkade van de luchtwegen optreedt. Er is nog geen doeltreffend tegengif bekend.

5. Padden en kikkers.

5. Padden en kikkers.

Quartl/Wikimedia

In sprookjes kussen prinsessen de kikker die een prins wordt. Beter kan je in het echt ver bij deze amfibieën vandaan blijven. Er zijn namelijk veel giftige soorten, die ook nog eens heel klein zijn en van oudsher worden gebruikt door stammen in heel de wereld om giftige projectielen mee te maken.

Advertisement

6. Kokosnoten.

6. Kokosnoten.

Pixabay

Nog iets wat in de populaire cultuur behoorlijk wat roem geniet, welhaast een ander woord voor je redding na het gevaar. Maar denk twee keer na voordat je rond deze bomen gaat draaien, of erger nog, stil gaat staan in de schaduw ervan. Kokosnoten kunnen anderhalve kilo wegen en bomen kunnen 30 meter hoog worden. Je wil er niet onder staan als er eentje naar beneden valt, geloof ons maar.

7. De trage Lori

7. De trage Lori

toxin/Wikimedia

Dit super schattige aapje uit Azië heeft kijkers die voor zich spreken en ziet eruit als een klein weerloos wezentje in veel tekenfilms. Het is zeker geen groot roofdier, maar ook niet weerloos. Als 'ie bang is, komt er gif uit zijn elleboog dat hij mengt met zijn speeksel en zijn aanvaller dan bijt. Het is een pijnlijk gif en kan anaphylactische shock veroorzaken.

Advertisement

8. Gevlekte scheerling

8. Gevlekte scheerling

Fritzflohrreynolds

Dit is een omgekeerd verhaal: iedereen kent de faam van de gevlekte scheerling; het gif dat Socrates doodde. Het probleem is dat hij in de natuur gemakkelijk aan kan worden gezien voor selderij of peterselie. Hij wordt als een van de giftigste planten van Noord-Amerika beschouwd en moet je hem niet eens aanraken.

9. Eekhoorns.

9. Eekhoorns.

Peter Trimming/Wikimedia

Eekhoorns zijn mild gestemd en leven in veel stadsparken. Toch is het echter beter om ze niet te eten te geven. Ze kunnen namelijk boos worden omdat je er bent en je bijten. Ze zijn niet giftig, maar hun beet bevat wel ziektes zoals salmonella en hondsdolheid.

Advertisement

10. Distributie-automaten

10. Distributie-automaten

chester/wikimedia

Eh, ja, we zijn niet helemaal eerlijk tegen je geweest. Dit is geen plant of dier, maar mocht hij toch niet ontbreken uit deze lijst. Volgens enkele statistieken doden zij in de V.S. elk jaar meer mensen dan haaien dat doen.

Als een product vast komt te zitten, koop dan het product eronder of bel een beheerder, maar probeer nooit de machine te kantelen. Zo komen ze aan hun onrustbarende record.

Advertisement