Het plastictijdperk zal snel ten einde komen en zijn dit de materialen die plastic zullen gaan vervangen - Curioctopus.nl
x
Het plastictijdperk zal snel ten einde…
Door de ontdekking van een Superkolonie van pinguïns op Antarctica is er weer hoop voor het welzijn van de aarde 14 foto's van beroemde mensen uit de tijd dat niemand dacht dat ze beroemd zouden worden

Het plastictijdperk zal snel ten einde komen en zijn dit de materialen die plastic zullen gaan vervangen

26 Augustus 2018 • Door Skip
2.976
Advertisement

Plastic is een van de voornaamste oorzaken van milieuvervuiling. Er wordt geschat dat alleen al in 2016 er 335 miljoen ton aan plastic afval is geproduceerd en dat er elk jaar zo'n 15 miljoen ton plastic in zee terechtkomt.

We kunnen enerzijds stellen dat we in het "tijdperk van plastic" leven, maar anderzijds bewijst dit ook hoe hard het nodig is om een vervanger te vinden voor het nu alomtegenwoordige materiaal in de vorm van een biologisch afbreekbaar product dat net zo efficiënt is.

In dit artikel bespreken we enkele mogelijke alternatieven

1. Melkfolie

Het idee om van caseïne een biologisch afbreekbaar materiaal te maken, dat in plaats van piepschuim is niet nieuw. Sinds de ontdekking ervan in 1897 toen er werd ontdekt hoe je met formaldehyde caseïne hard kan maken onoplosbaar kan maken, zijn er talloze producten van vervaardigd zoals knopen, gespen, handgrepen  enzovoorts. Maar doordat dit nieuwe materiaal ontzettend broos is, werd het niet gebruikt.

Nu wordt er nieuw onderzoek gedaan naar het oplossen van de gebreken en er een prima plasticvervanger van te maken.

2. Kippenveren

foto: pixabay

Net als in ons haar, nagels zit er in kippenveren ook keratine een zeer bestendig en stabiel eiwit. Het is zo sterk dat het kan worden bewerkt om er een alternatief voor plastic van te maken. Met deze oplossing zou er ook een einde komen aan het probleem dat er is met het verwerken van de veren van de kippen die worden gebruikt in de voedselindustrie: alleen al 1300 miljoen kilo in de V.S.

Er zijn in dit kader al heel veel onderzoeken.

Advertisement

3. Biologisch afbreekbaar plastic

Er worden verschillende pogingen gedaan om plastic biologisch afbreekbaar te maken, door te zoeken naar een oplossing "in het probleem zelf: zoals bijvoorbeeld polyhydroxyalkanoaten (PHA's) of polycaprolacton (PCL), dat al na zes weken in de composthoop afbreekt. Een ander onderzoekslijn die gevolgd wordt zijn de toevoegingen die in plastic zitten waardoor dit sneller kan afbreken.

Voordat je gaat juigen, er is in ieder geval nog veel te doen, want als deze materialen niet goed worden gerecycled kunnen ze enorme schade aanrichten in watervoorzieningen.

4. Bioplastic

Dit is plastic op plantaardige basis, en bestaat uit complexe bestanddelen zoals mais- en aardappelzetmeel, lignine of cellulose. Dit zijn volledig biologisch afbreekbare materialen die soortgelijke eigenschappen hebben als plastic.

Er zijn verschillende centrabedrijven of verenigingen die bioplastics willen ontwikkelen die plastic in zijn geheel kunnen gaan vervangen; het is alleen een kwestie van geduld hebben.

5. Paddestoelen

Van de talloze manieren waarop je paddestoelen kunt gebruiken, kun je er ook plastic mee vervangen. Bij het bedrijf Ecovative bijvoorbeeld, concentreren ze zich op het gebruiken van zwamvlokken bij het omzetten van landbouwrestproducten om er materialen van te maken die lijken op piepschuim.

Advertisement

We hopen dat het onderzoek en de ontwikkeling van deze materialen door blijft gaan en dat op een dag foto's als deze niets meer zal zijn dan een vage herinnering...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt