Sigarettenpeuken zijn de grootste bron van vervuiling voor oceanen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Sigarettenpeuken zijn de grootste bron…
14 onopvallende kamers die door geniale verbouwingen kleine designjuweeltjes zijn geworden 21 zulke onwaarschijnlijke spelingen van licht dat je nauwelijks gelooft dat ze echt zijn

Sigarettenpeuken zijn de grootste bron van vervuiling voor oceanen

2.383
Advertisement

Als we het hebben over de strijd tegen vervuiling, dan gaat het over plastic flesjes, rietjes, plastic boodschappentassen... maar weet je van welke dingen je nou kunt zeggen dat ze het meest in de natuur terechtkomen? Sigarettenpeuken, afkomstig van de 5,5 miljard sigaretten die door mensen elk jaar worden opgerookt.

Laten we eens even kijken, even voor een helder beeld van de situatie, naar een enkele vereniging van vrijwilligers de Ocean Conservancy. Zij hebben in de laatste dertig 60 miljoen sigarettenpeuken op stranden in de wereld opgepikt. Maar wat gebeurt er dan met de filters waarvan we niet de mazzel hebben dat ze worden opgepikt?

Sigarettenfilters vallen binnen een tijdspanne van enkele decennia uit elkaar. Ze zijn gemaakt van een synthetische stof die we cellulose-acetaat noemen. Zoals met vele andere afvalproducten gebeurt, komt ook dit materiaal terecht in de voedselketen. Verscheidene onderzoeken (die je kunt vinden onderaan de pagina) hebben laten zien dat deze stof in 30% van de schildpadden en in 70% van de zeevogels zit. Hoe zijn ze hieraan gekomen? Via vissen natuurlijk, zij zijn de eersten die het giftige afval opnemen en die het doorgeven aan roofdieren, de mens inbegrepen.

Jammer genoeg lijken er op dit moment niet direct oplossingen te zijn. De tabakslobby is nog ontzettend machtig in heel de wereld en zijn slechts enkele multinationals bezig met een begin te maken met de productie van biologisch afbreekbare filters of met het doorberekenen van de kosten voor het verzamelen van en het verwerken van deze sigarettenpeuken, in de prijs van een pakje sigaretten.

Er zijn echter twee dingen die we zelf nu al zouden kunnen doen: om te beginnen gewoon door niet meer te roken, en als dat echt niet lukt, gewoon proberen om te kijken of het lukt dat je die peuken die o zo schadelijk zijn, niet gewoon op de grond laat vallen.

Bron:  https://www.nbcnews.com/ | https://tobaccocontrol.bmj.com/

Advertisement
foto: Maxpixel
Tags: NatuurMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt