Onderzoekers hebben zelfvernietigingscode ontdekt in kankercellen. Dit zou kunnen betekenen dat chemotherapie niet meer nodig is - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onderzoekers hebben zelfvernietigingscode…
9 intrigerende geschiedenisfeitjes die je waarschijnlijk niet hebt hoeven leren op school 22 veerkrachtige bomen die zich niet lieten tegenhouden door het cement in een stad

Onderzoekers hebben zelfvernietigingscode ontdekt in kankercellen. Dit zou kunnen betekenen dat chemotherapie niet meer nodig is

3.065
Advertisement

Onderzoekers van de Northwestern University in de V.S. hebben een studie gepubliceerd waarin zij zeggen de code te hebben ontcijferd waarmee cellen in het menselijk lichaam overgaan tot zelfdestructie. Dit is een natuurlijk mechanisme dat al heel erg oud is, wel 800 miljoen jaar oud en dat als doel heeft om het lichaam ertegen te beschermen dat ziektes zich kunnen verspreiden.

Er is door onderzoekers een zeer interessant praktisch aspect in dit mechanisme ontdekt dat een rol kan spelen in een mogelijke behandeling van kanker.

foto: pixabay.com

Het natuurlijke vernietigingsproces lijkt niet te werken bij de agressiefste vormen van kanker die vandaag de dag steeds meer voorkomen. De onderzoekers hebben echter wel een manier gevonden om dit natuurlijke proces op een weinig lichaamsindringende wijze te activeren. Dit zou dan bijvoorbeeld betekenen dat cellen tot zelfdestructie worden aangezet en dat gezonde cellen dan ongemoeid worden gelaten.

Anders dan bij chemotherapie, waar goede en zieke cellen zonder onderscheid te maken bij worden betrokken, is deze therapie veel meer gericht en blijft de gezondheid van de patiënt behouden.

"Nu we de zelfdestructiecode kennen, kunnen we het mechanisme manipuleren zonder dat we hoeven over te gaan op chemotherapie of dat we veranderingen moeten gaan aanbrengen in het genoom" aldus professor Marcus E. Peter, hoofdauteur van het onderzoek. "Het was niet mijn doel om met nog een kunstmatige substantie te komen. Ik wilde gewoon de natuurlijke weg volgen, een mechanisme waar de natuur al aan gedacht heeft" voegde hij er nog aan toe.

De code wordt bewaard in het RNA. Onderzoekers hoeven alleen maar deze reeks te kopiëren, deze in te brengen en de autodestructie dan in gang zetten. Door RNA in het lab aan te passen kan er ook een veel krachtigere code worden bedacht dan de code van moeder natuur zelf.

Bron:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt