"Als je me ziet, zul je huilen”: de verontrustende boodschap die op een steen was gegraveerd, kwam tevoorschijn vanwege de droogte

door Skip

17 November 2018

"Als je me ziet, zul je huilen”: de verontrustende boodschap die op een steen was gegraveerd, kwam tevoorschijn vanwege de droogte
Advertisement

Droogte is niet uitsluitend een probleem van deze tijd. In de geschiedenis hebben aanhoudende periodes zonder regenval op harde wijze de economie en de maatschappij uit zijn balans liet raken. Er bestaan teksten waar de periodes van droogte door de eeuwen heen exact zijn omschreven, maar zeggen de zogenaamde stenen van de honger veel meer. Op deze stenen schreef men de datum en een bericht voor degenen die deze inscriptie in de toekomst weer zouden zien.

Onlangs is er in de stad Děčín in Tsjechië een van deze stenen boven water gekomen vanwege de uitzonderlijke droogte. Het te lezen bericht is niet al te gelukkig.

via sciencealert.com

Advertisement
Norbert Kaiser/Wikimedia

Norbert Kaiser/Wikimedia

"Als je mij ziet, huil dan" is een van de mededelingen die in het gesteente gekerfd staat dat eigenlijk onder water zou moeten staan. Er staan verschillende jaartallen op, onder meer 1616 en 1417.

De gewoonte om berichten te schrijven op de zogenaamde "stenen van honger" kwam veel voor in Midden-Europa vooral in de landen Tsjechië en Duitsland, waar er door de tijd heen meerdere droogtes zijn geweest. Děčín, een stad in Tsjechië aan de rivier de Elbe, kreeg met veel droogtes te maken. Toen de plaats werd getroffen door droogte heeft de waterstand in de rivier minima bereikt, het was zo erg dat akkers niet meer bewaterd konden worden en boten niet meer konden varen.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Op de steen staat, eeuwen later, het lijden beschreven van mensen vanwege een gebrek aan water. De gevolgen voor de kwaliteit van leven van de mensen die hun brood verdienden dankzij het water dat door de rivieren stroomt.

Jammer genoeg staan op de "stenen van de honger niet alleen datums van heel lang geleden. Ook nu nog wordt de traditie nageleefd en wordt bij elke periode van droogte een datum bijgezet. 

Dr. Bernd Gross/Wikimedia

Dr. Bernd Gross/Wikimedia

Er zijn recente datums te zien met het jaar 2015 en 2016. Het laat zich makkelijk raden dat droogstanden ooit zo zelden voorkwamen dat het wel de moeite waard was om die te vermelden elke keer als ze zich voordeden, maar dat dit nu niet echt hetzelfde effect meer heeft getuige de minder grote gevolgen voor de bevolking. Maar wat vooral anders is, de regelmaat waarmee regen toch weer uitblijft, en dat is zorgelijk.

Advertisement