11 van de meest spectaculaire atmosferische gebeurtenissen die op onze planeet kunnen voorkomen. - Curioctopus.nl
x
11 van de meest spectaculaire atmosferische…
Costa Rica, het aardse paradijs dat het 300 dagen lang zonder fossiele brandstoffen heeft kunnen doen De Titanic II zal in 2022 opnieuw varen en de oorspronkelijke route volgen

11 van de meest spectaculaire atmosferische gebeurtenissen die op onze planeet kunnen voorkomen.

03 December 2018 • Door Janine
1.886
Advertisement

De aarde is een fascinerende plek, mysterieus en vol eigenaardigheden, van de dieren tot enkele atmosferische verschijnselen. De laatste zijn misschien degenen die ons het meest aantrekken en bang maken. De reden hiervoor ligt in het feit dat we er dagelijks mee te maken hebben, en op basis van onze woonplaats zijn er meteorologische gebeurtenissen van verschillende intensiteit en aard. Tornado's, tsunami's, aardbevingen, regenbuien, we zijn eraan gewend ze te herkennen en we weten hoe ze zich presenteren, maar soms kan de natuur ons verbazen.


1. Opkomende bliksem wordt meestal gevormd door een verandering van lading in de lucht als gevolg van bliksem.

2. Ijzel treedt op wanneer het water bevriest zodra het in contact komt met temperaturen onder het vriespunt.

Advertisement

3. Mammatuswolken zijn een groepering van wolken, die meestal de dreiging van een storm aangeven: ze worden gevormd wanneer de zwaardere wolken naar beneden vallen en de lichtere naar boven.

4. De rotsen van Death Valley (VS) staan bekend om hun langzame - en mysterieuze - bewegingen.

5. De tornado van vuur wordt gevormd wanneer een wervelwind in de buurt van een vuur draait en een opwaartse stroom aanwezig is.

Advertisement

6. Een stofstorm kan optreden bij de aanwezigheid van windvlagen van 100 km/h en in gebieden met zeer droge en stoffige bodems.

7. Deze ijsbloesems zijn niets meer dan de dunnere uitstekende lagen van een plant. Hun ijs creëert vormen die lijken op die van bloembladen.

Advertisement

8. De halo van licht, of zonnepijler, is een lichtkolom die naar boven gaat en zich manifesteert wanneer het zonlicht op de ijskristallen reflecteert.

9. Op sommige plaatsen komt het voor dat de regen amfibieën en vissen meebrengen die letterlijk uit de lucht vallen.

Advertisement

10. De katabatische winden worden gevormd wanneer de grond en de lucht koud zijn. De wind daalt dan af en brengt wolken mee

11. De regenboog van vuur is een uiterst zeldzaam atmosferisch fenomeen. Het manifesteert zich wanneer licht reflecteert op de ijskristallen van de wolken op grote hoogte.

foto: pixabay.com
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt