Als je bloedgroep "O" hebt, zijn hier enkele feiten die je moet weten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Als je bloedgroep "O" hebt, zijn hier…
15 soorten dieren die erg lief lijken... maar in werkelijkheid extreem gevaarlijk zijn Gentherapie: dankzij deze nieuwe medische ontdekking krijgen 12 patiënten hun gezichtsvermogen terug

Als je bloedgroep "O" hebt, zijn hier enkele feiten die je moet weten

7.170
Advertisement

Weten welke bloedgroep je hebt kan het verschil maken in noodsituaties; als iemand bij een ongeval bloed verloren heeft, kan deze alleen worden gegeven als het type bloed bekend is. Fouten in groepsidentificatie kunnen duur komen te staan, vaak ook het leven. Dus als je niet meer weet tot welke bloedgroep je behoort, adviseren we om het zo snel mogelijk te controleren en altijd een reminder bij de hand te hebben.

Sommige onderzoeken suggereren dat de bloedgroep ook andere aspecten van ons leven beïnvloedt; hier zijn een aantal bijzonderheden over bloedgroep 0.

Bloedgroep 0, de universele donor.

foto: pixabay.com

Heb je ooit horen zeggen dat groep 0 een "universele donor" is? Om te begrijpen waarom dat zo is, moet je iets meer over het bloed weten.

Er zijn 4 soorten bloed: type 0, A, B en AB. Ze onderscheiden zich door de aanwezigheid of afwezigheid van twee antigenen, A en B genaamd; in het bloed 0 zijn beide afwezig, terwijl ze in AB tegelijkertijd aanwezig zijn. Dan is er de zogenaamde Rh-factor, een eiwit dat bloedgroepen verder differentieert, in totaal 8: 0-, 0+, A-, A +, B-, B +, AB-, AB +.

Laten we twee extreme gevallen bekijken:

• De groep AB+: wie deze bloedgroep heeft, kan bloed van elke donor ontvangen, ongeacht de Rh-factor.
• De groep 0-: wie deze bloedgroep heeft, wordt "universele donor" genoemd, omdat iedereen type 0-bloed kan ontvangen. Dit type bloed is bijzonder "kostbaar", omdat het compatibel is met alle menselijke wezens. Tegelijkertijd kan degene die de 0-groep heeft alleen van een andere groep 0- ontvangen.

Wereldwijd heeft 85% van de mensen de Rh-factor op rode bloedcellen, dus ze hebben een positieve groep. De meest voorkomende bloedgroep ter wereld is 0+.

Bloedgroep 0: risico's voor de gezondheid

foto: pixabay.com

Ondanks het feit dat de correlatie tussen bloedgroep en gezondheidstoestand nog steeds wordt bestudeerd, zijn er enkele resultaten die het verdienen om bekend te worden. In één studie observeerden wetenschappers een grotere vatbaarheid voor virale en bacteriële infecties bij mensen met bloedgroep 0. In een andere studie vonden onderzoekers echter een hogere incidentie van zweertjes in de twaalfvingerige darm bij personen met bloed 0, vergeleken met andere bloedgroepen.

Advertisement

De voordelen

foto: pixabay.com

Aan de andere kant lijken mensen met groep 0 minder aanleg te hebben om hart-, vaat- en cognitieve ziekten te ontwikkelen. Het blijft echter essentieel voor groep 0 om een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te behouden.

Dieet

foto: pexels.com

Over voeding gesproken, wat is het meest geschikte dieet voor mensen die bloedgroep 0 hebben? Geen. Of beter gezegd, geen enkel dieet dat sterk wordt aanbevolen door een wetenschappelijke bron.

Hoewel het in de mode is om een dieet te associëren met de bloedgroep, bestaat er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat het effectieve nut van voedselregimes gedifferentieerd naar groepstype aantoont. Bij de keuze van voedingsmiddelen en hun hoeveelheden moet rekening worden gehouden met andere factoren, zoals de algemene gezondheidstoestand, intolerantie en levensstijl.

En de persoonlijkheid?

foto: pixabay.com

Nog minder wetenschappelijk is de veronderstelling van de invloed van de bloedgroep op de persoonlijkheid; dit is echter informatie waar veel mensen naar op zoek zijn, al was het maar om een leuke test te doen.

In Japan worden bijvoorbeeld in de kranten vaak "bloedhoroscopen" gepubliceerd waarin de categorieën niet het traditionele sterrenbeeld zijn, maar de bloedgroep. Ook in tekenfilms, films en tv-series wordt de groep waartoe zij behoren vaak genoemd.

Meer specifiek geloven de Japanners dat groep 0 de groep genereuze, sociale, succesvolle en bijzonder romantische mensen is. Het winnende stel? Groep 0 en groep A.

Je bent nieuwsgierig geworden, nietwaar?

Ongeacht alle "afgeleiden" van de bloedgroep, willen we herhalen hoe belangrijk het is om de eigen groep te kennen; je kunt een identificatiekaart maken om in je portemonnee te doen, het de mensen laten weten of ergens op je smartphone te zetten!

Een laatste opmerking; we hebben gezien hoe belangrijk een transfusie met compatibel bloed is en wanneer het in sommige gevallen moeilijk te vinden is. Als je geen specifieke gezondheidsproblemen hebt en je hebt alle vereisten om te doneren, doe het dan! Het is een manier om je naaste gratis en veilig te helpen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt