Ontdek de geheimen van Japanse discipline en waarom deze manier van opvoeden zo ongelofelijk effectief is

door Skip

17 December 2018

Ontdek de geheimen van Japanse discipline en waarom deze manier van opvoeden zo ongelofelijk effectief is
Advertisement

Japanse kinderen lijken van nature aanleg ervoor te hebben om welgemanierd te zijn, alsof ze die manieren helemaal niet hoeven te leren van hun ouders.

Hoe komt het toch dat deze kinderen zo gehoorzaam luisteren naar instructies en die nauwgezet opvolgen, dat ze rustig lang kunnen blijven zitten in een houding alsof het kleine robots waren? Japanse kinderen worden niet al welopgevoed geboren, maar het is juist de opvoeding in het bijzonder waardoor ze voorbeeldige kinderen worden (wat  opvoeding betreft), zoals veel ouders in Westen zouden willen dat hun kinderen zo waren.

Ontdek wat de "geheimen" zijn van deze manier van opvoeden.

Advertisement

Shitsuke, oftewel discipline.

Shitsuke, oftewel discipline.

pixabay.com

Japanse ouders hebben een hele bijzondere manier waarop ze problemen met hun kinderen benaderen. Je zult een vader of moeder nooit luidkeels zien schreeuwen tegen hun kind, zelfs niet als ze een groot probleem hebben veroorzaakt. Privacy staat op de eerste plaats, maar het is niet alleen vanwege geslotenheid waarom ze in Japan discussies uitstellen en thuis voeren of sowieso niet ergens waar het druk is. Door namelijk alleen te zijn, ergens waar je veilig bent, wordt voorkomen dat het ego van het kind, maar ook het ego van de ouder wordt gevoed.

Ouder en kind zullen rustiger en rationeler de discussie aangaan en ze zullen bovendien zo ook andere mensen niet lastig vallen of de verkeerde indruk geven.

Advertisement

Bestraf het gedrag, niet het kind.

Bestraf het gedrag, niet het kind.

maxpixel.net

In Japan, wanneer een ouder het kind een standje geeft, ligt de focus altijd op het veroordelen wat het heeft gedaan, niet op het veroordelen van het kind zelf. Zo zal er niet worden gezegd "Je bent stout geweest", maar "Wat je gedaan hebt is heel stout." Dit zorgt ervoor dat het kind zich niet persoonlijk aangevallen voelt en dus niet defensief zal leren reageren.

Door de aandacht te verleggen naar wat er gedaan is laat je aan het kind weten dat het ook iets anders kan doen. Zo zal het kind leren hoe het iets slechts heeft kunnen doen, maar dat het ook iets goeds kan doen.

Advertisement