Wat is die acute pijn op de borst die van tijd tot tijd wordt gevoeld, en wanneer moeten we dit laten controleren

Janine image
door Janine

22 Januari 2019

Wat is die acute pijn op de borst die van tijd tot tijd wordt gevoeld, en wanneer moeten we dit laten controleren
Advertisement

Het is geen kwestie van hypochonder zijn of niet: wanneer je pijn op je borst voelt, denk je onmiddellijk aan een hartaanval. Dit is uiteraard een zeer onbetrouwbare zelfdiagnose, die gelukkig meestal verkeerd blijkt te zijn. Maar wat is dan die acute pijn die je soms op de borst voelt, zo sterk dat je adem stokt?

Er zijn veel mensen die zo'n soort stoornis minstens één keer in hun leven ervaren. Het goede nieuws is dat het niets te maken heeft met een hartaanval: het wordt het precordiale catch syndroom genoemd.

via iflscience.com

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Wanneer deze pijn zich manifesteert, is het moeilijk om aan iets anders dan een hartaanval te denken, vooral omdat het ritme van de ademhaling verandert en een paar minuten kan duren: in de greep van angst vallen veel mensen flauw of ervaren paniekaanvallen, maar het zijn geen directe gevolgen van het precordiale catch syndroom.

Het precordiale catch syndroom is een compleet ongevaarlijke aandoening: in tegenstelling tot een infarct, straalt de pijn in de borst niet uit naar de bovenste ledematen of naar de rest van de romp, maar blijft deze op een zeer specifiek punt gelokaliseerd. Meestal is het pijnlijke punt niet groter dan twee vingertoppen en bevindt het zich voor het hart (precordiaal betekent recht voor het hart). Er zijn geen andere typische symptomen van een hartaanval, zoals het gevoel van verwarring en misselijkheid.

 

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Het kan moeilijk zijn om normaal te ademen, daardoor ga je kort ademhalen: iemand die het syndroom heeft ervaren beweert dat een lange en diepe ademhaling "alles weer op zijn plaats heeft teruggezet".

Het precordiale catch syndroom treft vooral jonge mensen; kinderen, tieners en volwassenen onder de 30 jaar. We weten niet precies wat de oorzaak van de pijn is, en er bestaat ook geen therapie die herhaling kan voorkomen. Vaak stopt het syndroom met de overgang naar volwassenheid, zonder de organen te beschadigen. Volgens deskundigen zou een van de oorzaken de irritatie van de zenuwen van de binnenbekleding van de thorax kunnen zijn.

Het precordiale catch syndroom betekent een bron van stress en zorgen voor veel mensen: als het gebeurt, is het raadzaam om een ​​medisch onderzoek te ondergaan om elke ​​andere complicatie uit te sluiten. Vaak is het echter iets dat in de loop der jaren steeds minder vaak voorkomt en dat we uiteindelijk vergeten!

Advertisement