Deskundigen hebben 50 gestrande zeezoogdieren geanalyseerd die dit kenmerk met elkaar gemeen hebben - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deskundigen hebben 50 gestrande zeezoogdieren…
14 creatieve spelletjes om kinderen te vermaken wanneer het slecht weer is 9 diersoorten die buitengewone superkrachten hebben

Deskundigen hebben 50 gestrande zeezoogdieren geanalyseerd die dit kenmerk met elkaar gemeen hebben

1.200
Advertisement

We realiseren ons dat de wereld door plastic wordt overspoeld: maak een wandeling over het strand, vooral in de winter, wanneer het niet dagelijks wordt schoongemaakt voor de badgasten, om de ongelooflijke hoeveelheid plastic en andere materialen te zien die zeestromingen naar de kust brengen.

De wateren van de zeeën en oceanen hebben het meest te lijden onder de plastic vervuiling. Om dit opnieuw te bewijzen is een onderzoek dat het spijsverteringsstelsel onderzocht van 50 zeezoogdieren die levenloos werden gevonden aan de Britse kust: voor alle exemplaren hebben de onderzoekers een gruwelijk gemeenschappelijk kenmerk geïdentificeerd.

via: Nature
foto: maxpixel.net

Een onderzoeksteam van de mariene omgeving onderzocht de ingewanden van 50 zeezoogdieren van 10 verschillende soorten dolfijnen, zeehonden en walvissen die levenloos werden gevonden aan de Britse kust.

Uit de studie bleek dat elk individueel dier een hoeveelheid microplastics in het spijsverteringskanaal had: kleine stukjes plastic met een diameter van minder dan 5 mm werden voornamelijk in de maag gevonden.

De microplastics in kwestie komen van alledaagse voorwerpen van mensen: synthetische vezels van kleding, visnetten, tandenborstels en andere nylonproducten. De onderzoekers ontdekten dat de meeste microplastics blauw en zwart waren, een belangrijke factor bij het opsporen van hun oorsprong.

Samen met de microplastics ontdekten de onderzoekers ook opeenhopingen van grotere plastic voorwerpen, afkomstig van voedselverpakkingen en plastic flessen.

Volgens de wetenschappers stierven de dieren niet vanwege de ingenomen microplastics, maar hun rol bij de dood blijft primair: er is namelijk een verband tussen het oplopen van infectieziekten en een grotere aanwezigheid van microplastics in het spijsverteringskanaal.

Zeezoogdieren zijn een lakmoesproef voor de gezondheid van de zeeën en oceanen, omdat ze lang leven en bovenaan de voedselketen van hun ecosysteem staan: het vonnis van dit laatste onderzoek over hoezeer het water vervuild is, is niet echt bemoedigend.

Geleerden zijn het erover eens dat de microplastics in de zee tegenwoordig overal zijn. Ze worden verteerd door kleinere dieren zoals krabben, mosselen maar ook door zoöplankton, om grotere dieren zoals schildpadden, dolfijnen en walvissen te bereiken.

Er is een oplossing voor dit alles, maar het is erg moeilijk om te realiseren zonder substantiële technologische interventies: de oorzaak is diep verweven in de moderne cultuur van massaal en onbewust gebruik van plastic, waar we tegenwoordig bijna niet zonder kunnen.

Wat wel mogelijk is, is om plastic en alle andere voorwerpen op de juiste manier weg te gooien, in de hoop dat ze niet in de omgeving zullen worden verspreid via andere wegen.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt