De ranglijst van landen met de gezondste bevolking ter wereld in 2019

Janine image
door Janine

08 Maart 2019

De ranglijst van landen met de gezondste bevolking ter wereld in 2019
Advertisement

Als je niet alleen denkt aan je zomervakantie, maar aan de ideale bestemming om je leven een nieuwe wending te geven, is het advies er maar één: ga naar Spanje. Spanje, het is bekend, is een van de meest populaire vakantiebestemmingen: het is rijk aan bezienswaardigheden, heeft prachtige stranden en de musea zijn beroemd over de hele wereld. Maar het land van Cervantes en Picasso heeft nog veel meer te bieden: een gezond en lang leven.

via bloomberg.com

Advertisement
freestockphotos.biz

freestockphotos.biz

Volgens een studie dat is uitgevoerd op de documenten van de ONO - met name de analyses van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - is een ranglijst opgesteld van 169 landen met de hoogste levensverwachting. De resultaten toonden aan dat, vergeleken met 2018, Spanje van de zesde plek op de ranglijst naar de eerste plaats is gestegen, en Italië van de eerste plaats te hebben verdrongen, dat is gedaald naar de tweede plaats. Meteen daarna komen IJsland, Japan en Zwitserland. Tot de laatste plaatsen behoren echter Jemen, Afghanistan en Haïti.

De gegevens die door de ranglijst worden opgeroepen bevestigen de theorie van Amartya Sen dat de verbetering van het leven niet alleen met de economische ontwikkeling te maken heeft: Spanje is niet bepaald één van de rijkste landen ter wereld, en aan de andere kant de Verenigde Staten - een land waarbij het inkomen per hoofd van de bevolking een van de hoogste is - staat slechts op de 35e plaats, veel lager dan andere landen, zoals bijvoorbeeld Cuba, waar het inkomen per persoon veel lager is.

Advertisement
Bloomberg

Bloomberg

De factoren die Spanje hebben toegestaan zich te presenteren als het gezondste land ter wereld zijn in feite twee: het gezondheidssysteem en de voeding. Wat de eerste betreft, heeft Spanje de afgelopen jaren een intensieve strijd geleverd tegen hart- en vaatziekten en kanker, waardoor de behandeling van deze gezondheidsproblemen aanzienlijk kon worden verbeterd; bovendien wordt het Spaanse gezondheidssysteem hoofdzakelijk gefinancierd door openbare belastingen en dit geeft iedereen, ongeacht hun economische situatie, toegang tot gespecialiseerde en hoogwaardige medische zorg.

Wat voedsel betreft, lijkt Spanje te pleiten - samen met Italië, Frankrijk en Griekenland - voor het mediterrane dieet: een dieet rijk aan groenten, noten, fruit, vis en granen, oftewel Omega 3 en antioxidanten die hart- en vaatziekten en tumoren op natuurlijke wijze voorkomen.

Kortom, het elixer voor een lange levensduur bestaat echt: goed eten en sporten. Naast de wetenschap wordt dit ook door de statistieken bevestigd...

Advertisement