Antarctica valt uiteen: een enorme ijsberg die tweemaal zo groot is als New York staat op het punt om af te breken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Antarctica valt uiteen: een enorme ijsberg…
20 foto's die een verwantschapsrelatie beter bewijzen dan een DNA analyse Amandelen helpen de bloedvaten van cholesterol te reinigen, volgens een nieuwe studie

Antarctica valt uiteen: een enorme ijsberg die tweemaal zo groot is als New York staat op het punt om af te breken

2.640
Advertisement

Het schadelijkste gevolg van de vervuiling van onze planeet wordt vertegenwoordigd door het broeikaseffect. Dit laatste is de oorzaak van alle klimaatveranderingen die de wereld van slag hebben gemaakt; waaronder bijvoorbeeld de golf van vorst die, in de eerste maanden van 2019, de Verenigde Staten overviel. Maar er is iets dat even schokkend is dat, terwijl het dagelijks voorkomt, niet wordt benadrukt door de media.

Begin februari 2019 gaf de NASA een alarm af met betrekking tot het risico op losmaking van de ijsberg in Antarctica. Na een enorm blok ijs (5800 km²) dat in 2017 werd gescheiden van het Antarctische gebied genaamd Larsen C, zou er spoedig een nieuwe ijsberg kunnen worden gevormd. De NASA volgt daarom Halloween, een enorme kloof langs het Brunt-platform.

De kloof groeit erg snel, maar waar de meeste geleerden zich zorgen over maken, is dat ze zich bij een andere grote scheur aansluiten, die na 35 jaar stabiliteit weer is gegroeid. Als de twee breuken elkaar ontmoeten, zouden ze een aanzienlijke ijsblokvorming veroorzaken - ongeveer 1700 km² (tweemaal de grootte van de stad New York) - wat de stabiliteit van het Brunt-platform in gevaar zou kunnen brengen.

foto: NASA

Joe MacGregor, een glacioloog van de NASA, heeft beweerd dat het afkalven van ijs, oftewel het breken en loslaten van de ijzige massa van Antarctica, een normaal fenomeen is en een van de vele fasen van de natuurlijke levenscyclus van glaciale platforms vertegenwoordigt. Volgens de geleerde heeft de vorming van ijsbergen van de laatste periode echter een onnatuurlijke evolutie ondergaan als gevolg van de stijging van de temperaturen. Deze evolutie leidde tot de totale vernietiging van de gebieden A en B van het Larsen-platform en het verlies van 22% van het C-gebied. Nu is ook het Brunt-platform in gevaar.

Als de situatie niet verandert, en als we er uiteindelijk niet in slagen de vervuiling een halt toe te roepen, zullen we te maken krijgen met de langzame vernietiging van Antarctica en de onevenredige stijging van temperatuur en zeespiegel.

Tags: WetenschapNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt