Fossielen onthullen een nieuw verontrustend detail over de catastrofe die de dinosaurussen heeft uitgeroeid

Janine image
door Janine

19 April 2019

Fossielen onthullen een nieuw verontrustend detail over de catastrofe die de dinosaurussen heeft uitgeroeid
Advertisement

Het uitsterven van de dinosaurussen, die plaatsvonden als gevolg van de impact van een meteoriet op de aarde, doet ons denken aan een apocalyptisch scenario. Velen hebben zich de scène voorgesteld: de impact, het puin in de atmosfeer, enorm grote dieren weggevaagd. Volgens recent onderzoek door paleontologen was het scenario in werkelijkheid zelfs veel angstaanjagender dan we tot nu toe hadden gedacht.

via washingtonpost.com

Advertisement
Robert DePalma

Robert DePalma

65,95 miljoen jaar geleden werd de aarde getroffen door een enorme asteroïde. De impact was gewelddadig en vernietigde een deel van de aardkorst en gaf leven aan wat nu de Chicxulub-krater wordt genoemd (ongeveer 145 km breed), in Yucatán, Mexico. Na de gebeurtenis explodeerden uitzonderlijke hoeveelheden landmateriaal en vielen terug in de bodem van de aarde in de vorm van rotsen en oneindig veel kleine deeltjes gesmolten glas. Het gesmolten glas stolde in het water en de zeeorganismen ademden het in en stikten.

Een aantal paleontologen uit North Dakota hebben, in de regio die de Hell Creek Formation wordt genoemd (tussen Montana, Wyoming, North Dakota, South Dakota) fossielen gevonden van vissen met glasparels in hun kieuwen. Volgens de woorden van Timothy Bralower, paleontoloog en professor aan de Universiteit van Californië in San Diego, zijn de bevindingen ongetwijfeld de getuigenis van wat gewoonlijk de massale uitsterving van het Krijt-Paleogeen wordt genoemd, waarbij niet alleen de dinosaurussen, maar ook ongeveer 70% van de fauna van de aarde letterlijk werd vernietigd. Volgens wetenschappers konden alleen de dieren die in de lucht leefden zichzelf redden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De ontdekking van de fossielen in Hell Creek is het duidelijkste bewijs van hoe krachtig de botsing die de aarde meer dan 65 miljoen jaar geleden leed was. Hell Creek ligt zelfs meer dan 3200 km van de Chicxulub-site. Dit betekent dat men zich de vernietigende kracht van de impact in eerdere studies niet eens kon voorstellen.

Volgens de nieuwe ontdekkingen veroorzaakte de impact een regen van gesmolten glas op de hele planeet, samen met aardbevingen van kracht 10 of zelfs 11. Op hun beurt gaven de aardbevingen aanleiding tot verschillende formaties van Seiche-golven (heen en weer zwaaiende golven) over de hele wereld, meer dan 9 meter hoog. Volgens geleerden is het aannemelijk dat de meteoriet ook de atmosfeer met zware metalen heeft vergiftigd en dat deze wereldwijd tot uitbarstingen heeft geleid. De explosie van lava en puin zou vervolgens de zon hebben verduisterd en de temperaturen hebben verlaagd.

Dit wat door wetenschappers is beschreven, lijkt echt op een apocalyptisch scenario, een idee van wat er zou kunnen gebeuren als er opnieuw iets dergelijks van deze omvang zou verschijnen op onze planeet.

Advertisement