De oude Deense traditie van huizen met zeewierdaken: de foto’s lijken afkomstig te zijn uit een sprookje

Janine image
door Janine

22 April 2019

De oude Deense traditie van huizen met zeewierdaken: de foto’s lijken afkomstig te zijn uit een sprookje
Advertisement

Zou je het geloven als we je vertellen dat er in Noord-Europa huizen zijn die bedekt zijn met algen die sinds de 17e eeuw perfect bewaard zijn gebleven? Nee, het zijn geen gebouwen die horen bij de ongebreidelde fantasie van een verhaal, maar van de huisvestingsoplossingen die al honderden jaren in Denemarken bestaan.

Deze bijzondere huizen zijn nog steeds zichtbaar op het eiland Læsø, voor de kust van Denemarken, en je raadt nooit waarom ze zo zijn gebouwd!

via VisitLaeso

Advertisement

Læsø werd in de middeleeuwen beroemd om zijn bloeiende zoutindustrie, wat mogelijk was dankzij het brede brakke water van het eiland en de natuurlijke zoutweiden. Op het eiland waren in feite vele ovens gebouwd die een constante toevoer van brandstof vereisten om het zout te verfijnen.

Vrijwel het hele eiland Læsø is getransformeerd in zoutproductie, het grondwater kan nog steeds meer dan 15% zout bevatten, geconcentreerd in natuurlijke zoutpannen tijdens hete, droge zomers. De brandstof die werd gebruikt om het zout te zuiveren, was afkomstig van de beperkte hoeveelheid bossen op het eiland die later niet meer beschikbaar was omdat de meeste bomen waren gekapt. Bij gebrek aan voldoende hout stortte de zoutindustrie van het Deense eiland in en werd het dorp steeds kwetsbaarder voor zeewind en zout.

Advertisement

De met zout beladen lucht had een direct effect op de groei van planten en kruiden en met vrijwel geen nieuw hout om hun huizen te bouwen, bouwden de eilandbewoners hun huizen van hout met daken gemaakt van zostera, een bepaalde waterplant. Deze planten die overvloedig groeien in de zee rond het eiland Læsø hebben lange groene bladeren in de vorm van linten, zijn ongeveer een centimeter breed en ongeveer twee meter lang; eenmaal gerealiseerd zijn deze algendaken, die een uniek kenmerk zijn van het eiland Læsø, opgehangen aan de muren en wekken de indruk dat het huis een enorme cape draagt!

Een net gemaakt algendak is niet waterdicht, maar vanwege de dikte kan water het gebouw niet binnendringen; minder dan 12 maanden nadat het is gemaakt, wordt het dak zilvergrijs, stolt het en wordt het langzamerhand ondoordringbaar wanneer de planten op het rieten dak groeien. De massa wordt solide in de loop van de tijd als het dak ouder wordt, zodat deze huizen het uiteindelijke uiterlijk hebben.

Gunnar Bach Pedersen/Wikimedia

Gunnar Bach Pedersen/Wikimedia

Deze algen werden in de jaren dertig door een ziekte aangevallen waardoor het heel moeilijk werd om de daken te onderhouden en dit betekende het begin van het einde van dit soort dakbedekking op het eiland. Om deze reden is in 2009 een project opgezet om ervoor te zorgen dat de algenwoningen op het eiland Læsø niet verdwijnen. Tot op heden, van de ongeveer 250 huizen met Deense algen, zijn er nog slechts 19.

 Tomasz Sienicki/Wikimedia

Tomasz Sienicki/Wikimedia

TrineBM/Wikimedia

TrineBM/Wikimedia

Zou jij in een huis wonen dat volledig bedekt is met waterplanten middenin de buitengewone natuur van Noord-Europa?

Source: 

Advertisement