Een wetenschapper heeft plastic uitgevonden dat in water oplost en onze zeeën zou kunnen redden

Janine image
door Janine

30 April 2019

Een wetenschapper heeft plastic uitgevonden dat in water oplost en onze zeeën zou kunnen redden
Advertisement

De laatste tijd wordt steeds vaker benadrukt hoe schadelijk het gebruik van plastic is. Boven alles worden de zeeën en de wezens die er wonen beïnvloed. Veel bewustwordingscampagnes proberen de mensheid te laten inzien dat het voortzetten van deze weg zal leiden tot de vernietiging van het mariene ecosysteem. Helaas lijken de waarschuwingen vergeefs.

Gelukkig zijn er mensen, zoals Sharon Barak, die een echte doorbraak hebben weten te bereiken in de oorlog tegen vervuiling, een materiaal hebben uitgevonden dat biologisch afbreekbaar is in water.

Advertisement
Sharon Barak / Facebook

Sharon Barak / Facebook

Barak is een jonge Israëlische vrouw die, na haar studie economie in Tel Aviv en voor verschillende bedrijven te hebben gewerkt, besloot haar baan op te geven om al haar energie in de strijd tegen vervuiling te steken. Ze richtte daarmee een start-up op, waarvan ze nu de directrice is, genaamd "Solutum", dat besloot te investeren in een innovatief project.

Advertisement
Screenshot Youtube

Screenshot Youtube

Na een paar jaar onderzoek, ontdekten Barak en het team van "Solutum" hoe een volledig biologisch afbreekbaar materiaal te maken. De uitvinding van de vrouw bestaat uit een vezel - qua uiterlijk, bij het aanraken en als gebruik vergelijkbaar met plastic - dat bij contact met water biologisch afbreekt.

Het nieuwe materiaal zou een radicale verandering in de oplossing van het probleem van plastic betekenen, omdat het gemakkelijk wordt afgebroken, in tegenstelling tot plastic dat we dagelijks gebruiken en dat nog honderden jaren in onze zeeën blijft drijven: er is ontdekt dat plastic er van 50 tot 450 jaar over doet om af te breken.

Screenshot Youtube

Screenshot Youtube

Het nieuwe materiaal, daarentegen, breekt in water af, in iets meer dan 2 minuten. Maar het meest interessante aspect is dat de waterige oplossing die is afgeleid van de biologische afbraak van het materiaal van Barak zelfs kan worden gedronken zonder schade aan te richten. Dit alles betekent dat de plastic zakken van de toekomst ook overboord kunnen worden gegooid zonder een risico te vormen voor de zeedieren.

Tot op heden, zoals de producenten van het "nep plastic” beweren, is het eenvoudig om elk type zak of omhulsel te produceren, maar het innovatieve materiaal is nog niet te koop. We hopen dat we binnenkort de markt kunnen betreden en onze zeeën kunnen redden.

Advertisement