Het is officieel: CO2-niveaus in de atmosfeer overtreffen voor het eerst in de geschiedenis 415 ppm

Janine image
door Janine

22 Mei 2019

Het is officieel: CO2-niveaus in de atmosfeer overtreffen voor het eerst in de geschiedenis 415 ppm
Advertisement

Tijdens het tweede weekend van mei 2019 werd een triest nieuw record verbroken in het proces van vernietiging van de planeet dat de mens meedogenloos uitvoert: dankzij de sensoren van het Mauna Loa Observatorium in Hawaï hebben de onderzoekers van het Scripps Institution of Oceanography een CO2-concentratie in de atmosfeer geregistreerd die elk eerder vastgesteld record breekt, wat een extra schaduw werpt op de daadwerkelijke mogelijkheid om het pad van klimaatverandering te keren.

Advertisement
Het is officieel: CO2-niveaus in de atmosfeer overtreffen voor het eerst in de geschiedenis 415 ppm - 1

Voor het eerst in de menselijke geschiedenis heeft koolstofdioxide in de atmosfeer meer dan 415 parts per million (ppm) bereikt, waardoor de onderzoekers over de hele wereld in wanhoop zijn geraakt. Tot 1910 waren de CO2-niveaus min of meer stabiel en niet hoger dan 300 ppm, maar in de volgende eeuw was de groeisnelheid buiten proporties. In 2017 werd de psychologische drempel van 400 overschreden en deze trend lijkt zich in een hoog tempo voort te zetten.

De onderzoekers geloven dat de extreme weersomstandigheden die grote delen van de planeet in de winter van 2018 hebben getroffen, hebben bijgedragen tot een toename van het gebruik van fossiele brandstoffen en dus van emissies. Maar het vinden van een rechtvaardiging betekent niet dat het probleem is opgelost.

Advertisement
Het is officieel: CO2-niveaus in de atmosfeer overtreffen voor het eerst in de geschiedenis 415 ppm - 2

Zulke hoge niveaus van CO2 geven duidelijk aan dat we een dak in de atmosfeer aan het creëren zijn, dat uiteindelijk de aardwarmte vangt door het verwarmingsproces verder te versnellen.

Het is niets anders dan de zoveelste alarmbel die de wetenschappelijke wereld op mondiaal niveau probeert te luiden: het is nodig om de manier waarop we energie produceren te heroverwegen, waarin we onszelf warmen en waarin we onze goederen produceren; en we moeten het zo snel mogelijk doen.

Advertisement