Vervuiling zonder controle: hier zijn 12 angstaanjagende foto's die op scholen moeten worden geprojecteerd

Janine image
door Janine

29 Juni 2019

Vervuiling zonder controle: hier zijn 12 angstaanjagende foto's die op scholen moeten worden geprojecteerd
Advertisement

Er zijn situaties, beelden en gebeurtenissen waarbij het moeilijk is om onverschillig te blijven. Sommigen maken zoveel bij ons los dat ze onmiddellijk reacties veroorzaken.

Wanneer we het hebben over het milieu en nadenken over de manier waarop de mens de ecosystemen, de fauna en de hulpbronnen van de planeet behandelt en behandeld heeft, kunnen we alleen maar concluderen dat de mens vaak de ergste vijand van zichzelf is. Tot de laatste uithoek van de aarde uitbuiten, beschadiging van de meest delicate omgevingen en het één voor één leeghalen van hulpbronnen is allemaal onverantwoordelijk en overheersend gedrag, wat uiteindelijk schade aan de mens zelf toebrengt.

De toename van de temperatuur op aarde, de slechte luchtkwaliteit, het smelten van ijs, de steeds gewelddadigere en catastrofale natuurlijke gebeurtenissen: tekenen dat er iets mis is, van iets dat we langzaam maar onverbiddelijk hebben aangepast.

De 12 foto's die we hieronder laten zien, zijn nuttig om je hiervan bewust te worden. Laten we niet de risico's vergeten of onderschatten die we lopen om alleen te handelen uit eigenbelang of verwaarlozing. De gevolgen zijn, helaas, overduidelijk.

Advertisement

1.

1.

Sam Churchill/Flickr

Wat je ziet is een vogel die zijn dorst in de zee wilde lessen, maar hij kwam letterlijk gevangen te zitten in olie die van een platform in de Golf van Mexico was gemorst. De foto is gemaakt in Louisiana.

Advertisement

2.

2.

Commons/ Wikimedia

IJsberen lopen steeds meer risico door het smelten van ijs en de stijgende niveaus van zeeën en oceanen. Door te smelten, maakt het ijs het steeds moeilijker voor hen om van de ene kant naar de andere te gaan op zoek naar voedsel. Het resultaat? Vaak blijven de kleintjes alleen en kunnen zichzelf niet voeden of, zoals in dit geval, verdwalen de ijsberen of bevinden ze zich op zijn zachtst gezegd in hachelijke situaties.

3.

3.

ImHereForAttention/imgur

Deze foto is niet gemaakt op een mistige dag, maar op een gewone dag in een stad in het noorden van China. De nevel is "eenvoudigweg" vervuiling, zo hevig dat deze 40 keer hoger is dan de internationale normen. Onmogelijk om niet rond te lopen met een mondkapje…

4.

4.

Corridoor/imgur

Nog een olievlek. Deze keer zijn we in China, in Dalian, in de buurt van een oliepijplijn die in 2010 explodeerde en zeer grote hoeveelheden in de omgeving verspreidde.

5.

5.

ImHereForAttention/imgur

Nee, dit kind zwemt niet midden in een suggestieve aquatische vegetatie, maar wordt bevindt zich helaas te midden van een tapijt van algen, schadelijk voor het ecosysteem, die tevoorschijn komen in de wateren van Qingdao, China.

Advertisement

6.

Wat je ziet is geen foto van een boottochtje. De foto is gemaakt in de Stille Oceaan, waar enorme hoeveelheden plastic afval zijn opgehoopt en dat niet alleen. De wateren van het gebied zijn nu een immense vuilnisbelt in de openlucht, waar de boten "hun weg moeten banen" tussen het vuilnis.

7.

7.

Luis do Amaral/Twitter

Hier zijn we in India, aan de Yamuna-rivier, waar alle soorten afval routinematig worden gestort. Deze jongen probeert de rivier over te steken, letterlijk zwemmend in het afval.

Advertisement

8.

Wereldwonder? Zo gereduceerd, zou je dat niet zeggen van de Chinese Muur. Niet om zijn onbetwistbare en zeer hoge artistieke waarde te ontkennen, maar nogmaals, vanwege de mens die, zonder onderscheid, zelfs de meest fascinerende plaatsen als vuilnisbakken behandelt…

9.

9.

Reddit

Het lijkt bijna een droombeeld, dat een gevoel van spiritualiteit oproept. Natuurlijk, de protagonisten op de foto bidden, maar de Indiase rivier de Yamuna is allesbehalve een idyllische omgeving, zo vervuild dat het een dikke laag schuim produceert.

Advertisement

10.

Op het eerste gezicht niets vreemds. Deze foto is echter over enkele decennia misschien niet hetzelfde. Het toont een eiland in de Malediven, een archipel die door de stijgende zeespiegel en klimaatveranderingen langzaam in het water "zinkt".

11.

11.

Caroline Power/Facebook

Zou je geloven dat dit een beeld is uit het Caribisch gebied? Helaas wel: plasticvervuiling in de wateren van zeeën en rivieren heeft over de hele wereld ondraaglijke niveaus bereikt.

Advertisement

12.

Pubblicato da Unimetre su Sabato 25 novembre 2017

Het is indrukwekkend, maar bij gebrek aan water wordt dit kind in China gedwongen om dat van de vervuilde rivier in Yunnan County te drinken.

Als deze foto’s je ook hebben geschokt, is het goed om actie te ondernemen, zelfs door kleine dagelijkse gebaren, uit respect en bescherming voor de omgeving waarin we leven.

Advertisement