VS: ontdekking van het grootste "verborgen" zoetwaterreservoir onder de oceaan

Janine image
door Janine

23 Juli 2019

VS: ontdekking van het grootste "verborgen" zoetwaterreservoir onder de oceaan
Advertisement

Wetenschappers van de Columbia University en de Woods Hole Oceanographic Institution hebben ongeveer 10 dagen besteed aan het bestuderen van de bodem voor de noordoostkust van de Verenigde Staten, wat een zeer belangrijke ontdekking voor de hele wereld opleverde. Een gigantische watervoerende laag, behoorlijk fris, waarvan de grootte tweemaal die van het Ontariomeer is, strekt zich uit van Massachusetts tot New Jersey en van de kust tot de oceaan. Het water van dit immense reservoir, gelegen in de diepte van de zoute oceaan, tussen de poreuze rotsen, heeft een zeer laag zoutgehalte - een feit dat het beslist "frisser" maakt dan de zoute oceaan.

via nature.com

Advertisement
GUSTAFSON ET. AL / NATURE

GUSTAFSON ET. AL / NATURE

“Onze gegevens suggereren dat een continu systeem van onderzeese watervoerende lagen minstens 350 kilometer van de Atlantische kust van de Verenigde Staten beslaat en ongeveer 2.800 kubieke kilometer water met een laag zoutgehalte bevat," merkten de wetenschappers op. De diepte van deze laag wordt geschat tussen 180 en 360 meter diep onder de oceaanbodem en volgens wetenschappers kan het zich tussen 15.000 en 20.000 jaar geleden hebben gevormd als gevolg van smeltende gletsjers.

Advertisement
GUSTAFSON ET. AL / NATURE

GUSTAFSON ET. AL / NATURE

Wetenschappers waren uiteraard op de hoogte van de aanwezigheid van deze ongezouten waterreservoirs, afgezet onder de oceanen in verschillende delen van de wereld, maar ze konden zich niet voorstellen dat ze zoveel kilometers lang waren. De grootte en omvang van de zoetwaterafzettingen suggereren dat ze ook worden gevoed door moderne lozingen van de aarde en dat ze ook elders kunnen bestaan met een vergelijkbare conformatie - “het zou een belangrijke hulpbron in andere delen van de wereld kunnen blijken te zijn," zeiden de onderzoekers.

Advertisement