VS: ontdekking van het grootste "verborgen" zoetwaterreservoir onder de oceaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
VS: ontdekking van het grootste "verborgen"…
Kinderen en technologie: de smartphone is net zo verslavend als drugs, zeggen experts Dit is het surrealistische verzonken bos waar de bomen “omgekeerd” groeien

VS: ontdekking van het grootste "verborgen" zoetwaterreservoir onder de oceaan

Door Janine
2.065
Advertisement

Wetenschappers van de Columbia University en de Woods Hole Oceanographic Institution hebben ongeveer 10 dagen besteed aan het bestuderen van de bodem voor de noordoostkust van de Verenigde Staten, wat een zeer belangrijke ontdekking voor de hele wereld opleverde. Een gigantische watervoerende laag, behoorlijk fris, waarvan de grootte tweemaal die van het Ontariomeer is, strekt zich uit van Massachusetts tot New Jersey en van de kust tot de oceaan. Het water van dit immense reservoir, gelegen in de diepte van de zoute oceaan, tussen de poreuze rotsen, heeft een zeer laag zoutgehalte - een feit dat het beslist "frisser" maakt dan de zoute oceaan.

via: nature.com

“Onze gegevens suggereren dat een continu systeem van onderzeese watervoerende lagen minstens 350 kilometer van de Atlantische kust van de Verenigde Staten beslaat en ongeveer 2.800 kubieke kilometer water met een laag zoutgehalte bevat," merkten de wetenschappers op. De diepte van deze laag wordt geschat tussen 180 en 360 meter diep onder de oceaanbodem en volgens wetenschappers kan het zich tussen 15.000 en 20.000 jaar geleden hebben gevormd als gevolg van smeltende gletsjers.

Wetenschappers waren uiteraard op de hoogte van de aanwezigheid van deze ongezouten waterreservoirs, afgezet onder de oceanen in verschillende delen van de wereld, maar ze konden zich niet voorstellen dat ze zoveel kilometers lang waren. De grootte en omvang van de zoetwaterafzettingen suggereren dat ze ook worden gevoed door moderne lozingen van de aarde en dat ze ook elders kunnen bestaan met een vergelijkbare conformatie - “het zou een belangrijke hulpbron in andere delen van de wereld kunnen blijken te zijn," zeiden de onderzoekers.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt