De “Duivelsbrug”, de eeuwenoude middeleeuwse constructie dat beroemd is over de hele wereld vanwege zijn sprookjesachtige uiterlijk

Janine image
door Janine

08 Juli 2019

De “Duivelsbrug”, de eeuwenoude middeleeuwse constructie dat beroemd is over de hele wereld vanwege zijn sprookjesachtige uiterlijk
Advertisement

In veel gebieden in Midden- en Noord-Europa is het mogelijk om betoverende stenen constructies te bewonderen die rivieren en waterlopen doorkruisen die bekend staan als "Duivelsbruggen" omdat ze allemaal een anekdote verborgen hebben in hun bouwgeschiedenis die verband houdt met de demonische figuur. Het zijn gewoon volksverhalen en legendes die door de eeuwen heen veel nieuwsgierigen en toeristen naar Europa hebben gebracht om deze prachtige middeleeuwse bruggen te ontdekken.

Advertisement

Deze stenen bogen zijn gemakkelijk te vinden in Italië, Duitsland, Portugal, Slovenië, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Roemenië en Bulgarije, maar degene waarover we je vandaag het merkwaardige verhaal willen vertellen, is die in Duitsland, aan de grens met Polen. In Het Azalea en Rhododendron Park Kromlau in de regio Saksen is er de zogenaamde Rakotzbrücke, de Duivelsbrug. En het verhaal achter de constructie van dit architecturale werk lijkt te zijn ontstaan door de vurige verbeeldingskracht van een te fantasierijke schrijver.

Volgens de legende heeft de architect van de brug een verbond gesloten met de duivel: de prijs die hij moest betalen om een brug te maken met een perfecte boogvorm, zou zijn geweest dat geen mens er ooit overheen zou kunnen lopen zonder te voorkomen dat hij in de eeuwige verdoemenis zou vallen. Heel voorzichtig besloot de architect het eerst te laten oversteken door… een hond!

Advertisement

Er zijn veel andere legendes die rond deze fascinerende Duitse brug rondgaan, waaronder het verhaal volgens welke de mystieke krachten van het architecturale werk ontdekt kunnen worden door er tijdens volle maan onder te varen met een zeilboot, of er wordt gezegd dat als ernaar wordt gekeken vanuit een bepaalde hoek, de Rakotzbrücke het ware gezicht van de duivel onthult.

Feit is dat, afgezien van de verhalen, deze buitengewone stenen boog een perfecte cirkel creëert in het water eronder, en dat is genoeg om van de brug een favoriete bestemming te maken voor bedevaarten en culturele reizen van over de hele wereld!

Advertisement