Deze Japanse kunstenaar maakt bonsais die eruitzien als echte miniatuurbossen

Janine image
door Janine

20 Juli 2019

Deze Japanse kunstenaar maakt bonsais die eruitzien als echte miniatuurbossen
Advertisement

Japan is altijd een land geweest van grote traditie en cultuur; onder de vele kunstwerken van dit Aziatische land is een van de meest gewaardeerde ter wereld die van de bonsai, kleine natuurlijke creaties waarin kleine bomen letterlijk “passen" in elegante potten. Door de eeuwen heen is deze traditie ook naar westerse landen uitgebreid, waarbij de bonsai wordt getransformeerd tot elegante kamerplanten. Een Japanse kunstenaar heeft van deze kunst zijn leven gemaakt.

Advertisement

Masahiko Kimura is een van de grootste exponenten van deze oude kunst; aanvankelijk bekeken met achterdocht en als rebel, heeft hij in de loop van de tijd een kring van liefhebbers van bonsaikunst gecreëerd die hem in staat heeft gesteld om zichzelf over de hele wereld bekend te maken. Aanvankelijk werd Kimura gezien als een overtreder van deze waardevolle kunst omdat hij, samen met de kleine levende bomen, delen van droog hout vlechtte, een element dat met grote argwaan werd bekeken binnen de kring van de bonsaimeesters.

Advertisement

Een van de bekendste werken van Meester Masahiko Kimura is de sculptuur dat meer dan 20 jaar geleden is gemaakt, waarin de beeldhouwer van de natuur een echt miniatuurbos lijkt te hebben gecreëerd. Hoewel op dit moment dit kleine meesterwerk, samen met vele andere van zijn natuurlijke werken, bewaard wordt in zijn privéwoning, opent Kimura nog steeds de deuren van zijn persoonlijke tuin zodat bezoekers zijn absolute meesterwerken kunnen bewonderen.

Op de leeftijd van 80 jaar, is Kimura niet van plan om zijn passie op te geven, en bij hem thuis in Omiya in Japan, heeft hij een netwerk van leerlingen uit het gehele Aziatische land gecreëerd om zijn oude techniek te verspreiden; dezelfde techniek die hem in de afgelopen jaren heeft toegestaan om kleine meesterwerken te maken waar nog steeds veel liefhebbers met ontzag naar kijken.

Advertisement