Een dieet met minder vlees kan de klimaatverandering bestrijden: dat zegt een VN-rapport

Janine image
door Janine

21 Augustus 2019

Een dieet met minder vlees kan de klimaatverandering bestrijden: dat zegt een VN-rapport
Advertisement

Klimaatveranderingen zijn onder onze ogen, en de gevolgen daarvan zijn dag na dag en in elk deel van de wereld zichtbaar. Natuurlijke catastrofale gebeurtenissen, temperaturen met abnormale pieken in even abnormale periodes, het smelten van ijs: alles is echt en als er niet snel iets wordt gedaan, wordt het alleen maar erger.

Om de kenmerken, de impact en de maatregelen op dit gebied te beoordelen, hebben de Verenigde Naties - sinds 1988 - het IPCC opgericht, dat wil zeggen de intergouvernementele groep van deskundigen op het gebied van klimaatverandering. In zijn meer dan 30 jaar durende activiteit heeft deze organisatie regeringen voorzien van fundamentele studies en ideeën om concreet te handelen ter verdediging van de planeet.

En het was het IPCC, in een rapport van augustus 2019, om opnieuw in te grijpen op het probleem en het vanuit een nieuw perspectief te analyseren. Laten we eens kijken waar het om gaat.

via BBC

Pxhere

Pxhere

Het document, opgesteld door de VN-groep van deskundigen, heeft aangetoond dat onze klimatologische toestand ten goede zou kunnen veranderen als de autoriteiten van de hele wereld een nieuw beleid van landgebruik, landbouw en promotie van alternatieve voedselmodellen zouden implementeren.

Hoewel we ons wat betreft de exploitatie van hulpbronnen, bodem en landbouw al enige tijd bewust zijn van de noodzaak om van koers te veranderen, is het interessant om te begrijpen wat het betekent om onze eetgewoonten te veranderen.

Volgens het in Genève gepubliceerde rapport heeft de toename van het vee - en met name koeien - invloed op het klimaat. Hoe is dit mogelijk? Door middel van methaan. Koeien stoten namelijk, wanneer ze hun voedsel verwerken, grote hoeveelheden gas uit in de atmosfeer, waardoor het zogenaamde broeikaseffect sterk toeneemt.

Advertisement
NASA

NASA

Ja, ook methaan, afkomstig van een krachtig broeikasgas, vervuilt en bevordert de stijging van de wereldwijde temperaturen. Daarom is dit, naast alle oorzaken van klimaatverandering, ook een probleem waarmee rekening moet worden gehouden, en het kan ook een uitstekende gunstige gelegenheid voor de menselijke gezondheid zijn.

Door evenwichtige diëten te promoten met duurzaam geproduceerd plantaardig en dierlijk voedsel kan het welzijn van iedereen alleen maar verbeteren. We weten tenslotte: om fit te blijven, is het goed om niet teveel vlees te consumeren, vooral rood vlees.

Als het beleid een vermindering van de consumptie zou aanmoedigen ten gunste van duurzamere producten, zouden de voordelen volgens het IPCC, op twee fronten liggen: klimaat en gezondheid. Het gaat er niet om mensen te vertellen wat ze moeten eten, maar om een nieuw en stimulerend perspectief om het gebruik dat we maken van dieren en hulpbronnen op onze planeet radicaal te heroverwegen.

Source:

https://www.ipcc.ch/report/srccl/

Pixabay

Pixabay

Advertisement