De bloemenklok die de tijd aangaf naar het openen van de bloemen: het poëtische idee van Carl Linnaeus - Curioctopus.nl
x
De bloemenklok die de tijd aangaf naar…
Dit asfalt kan in een minuut duizenden liters water opnemen: een oplossing voor stedelijke overstromingen De Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië: Iman, het laatste vrouwelijke exemplaar, is gestorven

De bloemenklok die de tijd aangaf naar het openen van de bloemen: het poëtische idee van Carl Linnaeus

27 November 2019 • Door Janine
1.844
Advertisement

Carl Nilson Linnaeus (1707-1778) was een Zweedse botanicus en natuuronderzoeker en werd beschouwd als “de vader van de taxonomie”. Zijn uitvinding "de bloemenklok" stond de tijd toe om te worden gemarkeerd met bloemen, omdat verschillende planten hun bloemen op verschillende tijdstippen van de dag openen. En het is precies gebaseerd op de verschillende tijden waarin de planten hun bloembladen openen, dat Linnaeus zijn bloemenklok heeft ontwikkeld, een extravagant en romantisch project, nooit gerealiseerd in de praktijk.

foto: Tumbrl

In zijn Philosophia Botanica maakte Linnaeus een lijst van ongeveer 46 planten die geschikt zijn voor het samenstellen van zijn bloemenklok, allemaal georganiseerd volgens de opening van de bloembladen. De Zweedse botanicus maakte zijn observaties tijdens de heldere zomerdagen van Uppsala, op een breedtegraad van 60 graden. Als dezelfde observaties verder naar het zuiden waren gedaan, zou Linnaeus niet dezelfde resultaten hebben bereikt: de bloembladen van de bloemen zouden zeker op verschillende tijden zijn geopend. In elk geval bestaat de bloei per uur niet (tenminste, niet zoals Linnaeus ze heeft beschreven), vanwege de oneindige variaties die kunnen worden verkregen, afhankelijk van de context en de soort bloemen.

foto: Wikipedia

Desondanks is het idee van de bloemenklok van Linnaeus zeer tot de verbeelding sprekend en het feit dat niemand het tot nu toe in de praktijk heeft kunnen brengen, doet zijn dichtkunst niet teniet.

Tags: WetenschapNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt