Onderzoekers konden dankzij stamcellen een manier ontwikkelen om in slechts 2 maanden tanden te laten groeien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onderzoekers konden dankzij stamcellen…
De Preekstoel in Noorwegen: een duizelingwekkend natuurlijk balkon van 600 meter hoog, de bestemming van duizenden toeristen Disney staat een man met een terminale ziekte toe om de nieuwe film van Star Wars te zien voordat hij in de bioscoop uitkomt

Onderzoekers konden dankzij stamcellen een manier ontwikkelen om in slechts 2 maanden tanden te laten groeien

Door Janine
13.656
Advertisement

Veel mensen hebben te maken met het verlies van tanden: met de jaren kan een tandvleesaandoening of trauma leiden tot het verliezen van een of meer tanden. Zelfs vandaag wordt gevreesd voor gebitsproblemen, omdat we dan te maken zullen hebben met implantaten, bruggen en kunstgebitten: allemaal zeer dure oplossingen.

Wetenschappers zijn echter op zoek naar een alternatieve manier om tanden te laten groeien, waarbij stamcellen betrokken zijn: zo kunnen tanden op natuurlijke wijze, snel en tegen lage kosten regenereren.

foto: maxpixels

En als het mogelijk zou zijn om een verloren tand weer te laten groeien? Onderzoekers uit verschillende delen van de wereld proberen dit resultaat te bereiken. Columbia University, bestudeert bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verloren natuurlijke tand opnieuw te creëren via stamcellen: het zou een volledig natuurlijke, niet-invasieve en goedkope manier zijn om de glimlach terug te krijgen.

Geleerden zijn er zelfs al in geslaagd om een tand met stamcellen te laten groeien, maar alleen bij ratten: het proces duurde 9 weken, waarbij de ratten uiteindelijk weer een compleet gebit hadden. Nu is de uitdaging om hetzelfde resultaat te bereiken bij de mens. Het experiment heeft in ieder geval een waardevol resultaat bereikt, omdat het de eerste was waarin een natuurlijke tand weer is gegroeid bij een levend organisme.

foto: pixabay

Tegelijkertijd probeert de School van Biogeneeskunde in Rusland natuurlijke tanden te laten groeien door te onderzoeken hoe ze in het prenatale tijdperk zijn gevormd, zodat het proces kan worden nagebootst bij een volwassen persoon. Inzicht in wat er gebeurt in de embryonale ontwikkeling kan niet alleen de tanden laten regenereren, maar theoretisch gezien ook de interne organen.

De voordelen van dit onderzoek zijn duidelijk: tegenwoordig kunnen implantaten, bruggen en prothesen bijna alle gevallen van gebitsverlies oplossen, maar dit zijn kunstmatige oplossingen, vaak ingrijpend en vrij duur. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van cellulaire technologie de behandelingskosten aanzienlijk kan verlagen.

Daarom zouden we in de toekomst ons gebit misschien kunnen verzorgen zonder een fortuin uit te geven, snel en vooral op een volledig natuurlijke manier.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt